Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľnohospodárska komora pohrozila protestmi, Chovan odstúpil

Bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan
Bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/NEMŠOVÁ - Zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pohrozili vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) protestnými akciami. Komora o tom informovala po dnešnom zasadnutí svojho vedenia v Nemšovej. Farmárom a potravinárom sa nepozdáva, že kabinet ignoruje ich pripomienky k úsporným opatreniam. Z čela SPPK zároveň na zasadnutí rezignoval bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.

Farmári sa sťažujú na údajne nedostatočné odškodňovanie po povodniach. Ministerstvo pôdohospodárstva nedávno oznámilo, že júnové záplavy na južnom a východnom Slovensku spôsobili poľnohospodárom škody za 54 miliónov eur, štát ich však odškodní len piatimi miliónmi eur.

Komora tiež kritizovala vládne návrhy na zrušenie daňovej úľavy na takzvanú červenú naftu využívanú v poľnohospodárstve, zmeny v daniach z nehnuteľností, zvýšenie spotrebnej dane z piva či úvahy o zrušení zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.

"Ak bude naďalej ignorovať naše iniciatívy a požiadavky, budeme nútení pri ich presadzovaní použiť aj také metódy a prostriedky, po akých v podobných situáciách siahajú naši kolegovia v zahraničí," odkázalo dnes vláde predsedníctvo komory.

SPPK tiež oznámila, že jej predseda sa na rokovaní vzdal funkcie. Chovan pred návratom do komory viedol ministerstvo pôdohospodárstva ako nominant ĽS-HZDS, jeho nástupca Zsolt Simon (Most-Híd) mu prednedávnom vyčítal, že počas jeho pôsobenia nechalo ministerstvo za štátne peniaze vytlačiť tisícky letákov tejto bývalej vládnej strany.

Do valného zhromaždenia komory naplánovaného na november má Chovana nahradiť doterajší podpredseda komory Milan Semančík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu