Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štátna agentúra pre rozvoj pre možnú spreneveru zanikne

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) zanikne, dnes sa na tom dohodli členovia vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Kým minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS) zrušenie pripraví, vymenia sa aj jej vedúci pracovníci. Odvolaní by mali byť aj všetci členovia orgánu kontroverzného Fondu fondov, agentúra vraj v predchádzajúcich rokoch mohla spreneveriť milióny eur.

"Nechám pripraviť právnu analýzu dopadov takéhoto zrušenia a takisto spôsob, akým by mali byť zabezpečené niektoré funkcie agentúry," povedal Miškov. Chcel by vraj zabezpečiť najmä ďalšie fungovanie mikropôžičkového programu či inkubátorov pre podnikateľov.
   
 
Miškov by mal na základe schváleného vládneho uznesenia odvolať všetkých nominantov ministerstva v zbore zástupcov, správnej rade a dozornej rade agentúry. Novozvolení zástupcovia ministerstva by mali v spolupráci s nominantmi Slovenského živnostenského zväzu a Združenia podnikateľov Slovenska následne vymeniť všetkých členov orgánov agentúry, všetkých riaditeľov sekcií a riaditeľov odborov agentúry a všetkých členov orgánu kontroverzného Fondu fondov.
    

Na sporné rozhodnutia NADSME upozornila pred časom Radičová; naznačila, že z agentúry bolo vytunelovaných 13 miliónov eur. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) zas vyslovil podozrenie, že z fondov, podriadených agentúre odišlo trinásť miliónov eur spriazneným firmám v rozpore so zákonom a v konflikte záujmov. Zmluvy boli vraj nastavené tak, že štát nemal kontrolu nad približne nad 30 miliónmi eur v správe fondov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu