Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Miškov odvolal šéfa SARIO, dočasnou šéfkou je Chovancová

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu bude dočasne viesť jej doterajšia riaditeľka sekcie priamych zahraničných investícií Andrea Chovancová. Šéfa agentúry Róberta Šimončiča odvolal minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov minulý piatok. Ak však Šimončič prejde výberovým konaním, môže do funkcie zasadnúť opäť. Povedal to hovorca ministerstva Róbert Merva.

Podobne ako Šimončič, skončil dnes aj riaditeľ Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Milan Jankura, počas najbližších dňoch odíde z postu riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Martin Vavřínek. Ministerstvo plánuje na tieto miesta vypísať výberové konanie. "Ide nám o to, dostať do týchto agentúr tých najkvalitnejších ľudí, čím nespochybňujeme ich odbornosť," povedal Merva.

Šimončič, ktorý bol v minulosti prezidentom Americkej obchodnej komory a viedol divíziu spoločnosti Microsoft Dynamics pre strednú a východnú Európu, skončil vo funkcii po dvoch mesiacoch. Tesne pred júnovými parlamentnými voľbami vystriedal na čele agentúry Juraja Kiesela, ktorý mal nastúpiť do diplomatických služieb v líbyjskom hlavnom meste Tripolis.

Denník Plus jeden deň nedávno napísal, že Šimončič v minulosti údajne spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Ten však tieto informácie poprel. "Nemáme voči nemu výhrady, tie informácie nie sú potvrdené. Ak by sa to však potvrdilo, bol by z politického hľadiska diskvalifikovaný," povedal Merva. "Očakávame, že sa do výberového konania prihlási," dodal.

Slovensko vlani prostredníctvom SARIO pritiahlo priame zahraničné investície za 244,43 milióna eur, čo v porovnaní s rokom 2008 predstavovalo prepad o viac ako polovicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu