Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Donovaloch bodol nožom do srdca, údajne sa bránil

Donovaly
Donovaly

BANSKÁ BYSTRICA – Na jedenásť rokov odňatia slobody nepodmienečne za zabitie a nebezpečné vyhrážanie odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici Bratislavčana Drahoša B. (25), ktorého prokurátor obžaloval za obzvlášť závažný zločin vraždy.

Drahoš 1. februára 2009 po tretej hodine ráno na Donovaloch usmrtil Petra Bobora (29) z Banskej Bystrice. Okresný súd v októbri minulého roku ho za to odsúdil na 15 rokov väzenia, ale po odvolaní sa prokurátora i obžalovaného Krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania.

Okresný súd po doplnení dokazovania, vrátane rekonštrukcie na mieste činu, analýzy záznamu bezpečnostnej kamery z incidentu a doplňujúcich výpovedí svedkov zmenil kvalifikáciu z vraždy na zabitie a nebezpečné vyhrážanie. Podľa senátu sa nepreukázal úmysel zabiť, čo je základná podmienka pre uznanie viny za vraždu. Senát neakceptoval návrh obhajoby, že išlo o nutnú obranu.

Tragický incident pred vchodom do reštaurácie Stodola sa stal po predchádzajúcej slovnej potýčke. Útočník Banskobystričana pichol dvakrát nožom s čepeľou dlhou vyše deväť centimetrov. Zasiahol ľavé stehno a hrudník, pričom druhá bodná rana bola smrteľná, pretože nôž zasiahol srdce. Obeť zomrela na mieste útoku a zachrániť ju nedokázali ani privolaní zdravotníci.

Brutálny čin zachytili aj bezpečnostné kamery. Nová analýza záznamu z bezpečnostných kamier nepreukázala podrobnosti tragického incidentu, pretože chýba asi 20 sekúnd záznamu. Podľa obhajcu Juraja Remšíka práve túto časť niekto úmyselne zmazal a pritom ide o najdôležitejších 20 sekúnd v živote jeho klienta. Útočník sa po čine pokúsil ujsť a strieľal po mužoch, ktorí ho chceli zadržať. Drahoš tvrdí, že on strieľal, aby ich postrašil a nie aby im ublížil. Prenasledovatelia mali na neho útočiť teleskopickým obuškom a baterkou.

Drahoš B. tvrdí, že je nevinný a iba sa bránil presile. V záverečnej reči opakoval, že mu je hlboko ľúto, čo sa stalo a do konca života sa s tým nevyrovná. Ospravedlňoval sa i rodine nebohého Petra Bobora, ktorý robil ochrankára v reštaurácii Stodola.

Rozsudok nie právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaný sa odvolali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu