Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Firma Chrena a Švejnu dostala zákazku aj za novej vlády

Martin Chren
Martin Chren

BRATISLAVA - Firma Hayek Consulting, ktorú vlastnili súčasní štátni tajomníci ministerstiev práce a dopravy Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd), získala zákazku od štátu aj po ich nástupe do funkcií. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého ide o konflikt záujmov, a obom politikom hrozí strata postov. Chren i Švejna tvrdili, že o podpísaní zmluvy nevedeli.

Firma uzavrela v júli tohto roku kontrakt za 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá je podriadená ministerstvu hospodárstva. Na jeho čele stojí nominant SaS Juraj Miškov. V auguste Hayek Consulting zmluvu vypovedala. Chren i Švejna sa podielov vo firme po nástupe nového kabinetu vzdali, v čase podpisu zmluvy však ešte stále boli spolumajiteľmi.
    
Obaja štátni tajomníci už skôr čelili kritike, že Hayek Consulting za bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) získal v tendri na ministerstve financií zákazku za viac ako 1,4 milióna eur, pričom dvaja konkurenti boli vraj s firmou prepojení.
    
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa podľa Sme obrátila na svojich koaličných partnerov. "Požiadala predsedov strán SaS a Most, aby do koaličnej rady v utorok zaujali stanovisko ku kontraktom firmy Hayek Consulting, vrátane zmluvy, ktorú podpísala už za tejto vlády," povedal denníku Radičovej hovorca Rado Baťo.
    
Takéto vyjadrenie premiérky naznačuje, že štátnym tajomníkom hrozí odvolanie, napísalo Sme. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár reagoval, že problém budú riešiť, šéf SaS Richard Sulík sa chce vyjadriť neskôr.
    
Chren i Švejna zdôrazňovali, že o podpísaní kontraktu nevedeli. "Len čo som zistil, že to bolo podpísané, požiadal som kolegov, aby zmluvu vypovedali," tvrdil Chren. "V čase podpisu zmluvy som nemal o tejto skutočnosti vedomosť," vyhlásil Švejna.
    
Kritiku za "privyrábanie" si na vlastnom ministerstve si nedávno vyslúžila exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD). Počas pôsobenia vo funkcii si dohodla spoluprácu s ministerským centrom vzdelávania, pričom za hodinu práce si údajne účtovala 37,5 eura. Po kritike novej vlády a médií zmluvu vypovedala.
    
Okrem Chrena a Švejnu čelí najnovšie podozreniam aj horúca kandidátka na post generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Eva Šimková. Denník Sme dnes napísal, že v roku 2004 ako štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva za vtedajšiu vládnu stranu ANO predsedala komisii, ktorá pridelila dotáciu štyri milióny korún (133.000 eur) firme Olympia synov vtedajšieho bratislavského župana Ľuba Romana (ANO). Peniaze mala Olympia použiť na rekonštrukciu luxusnej bratislavskej reštaurácie Au Cafe. Nakoniec však firma štátu financie vrátila.
    
Šimková odmietla, že by pridelenie peňazí Romanovým synom bolo klientelizmom. "Neskúmali sme príbuzenské vzťahy firiem na politikov. Bola som len jedným z členov komisie, ktorá odporučila ministrovi, komu prideliť dotácie," tvrdila denníku Sme. Šimkovú obhajoval aj Bugár, ktorého strana Most-Híd ju do funkcie navrhla. "Povedala mi, že sa bude brániť súdnou cestou, pretože už má dosť osočovania," povedal.
    
Na vymenovaní Šimkovej sa koalícia dohodla v utorok. Most-Híd sa predtým neúspešne pokúsil na čelo SPF presadiť Františka Hideghétyho, proti ktorému sa však zdvihla vlna kritiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu