Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Konečne sa ochladilo!

V sobotu v noci boli v Bratislave 4 mŕtvi, cez deň ďalší traja!
V sobotu v noci boli v Bratislave 4 mŕtvi, cez deň ďalší traja!

BRATISLAVA - Kolapsy, prehriatie, dehydratácia a náhle úmrtia. Záchranári mali v sobotu plné ruky práce. Len v Bratislave ich v noci volali k štyrom mŕtvym a cez deň k ďalším trom! V nedeľu sa konečne ochladilo a dramatická situácia sa upokojila.

Najmladší 55-ročný muž zomrel v noci, ostatní boli staršie ročníky, 1913 či 1922. V sobotu cez deň zomreli dvaja starší ľudia a jeden človek po pracovnom úraze. Podľa lekára k úmrtiam mohlo i nemuselo prispieť teplo. Záchranárov volajú priemerne k dvom mŕtvym za deň, no počas extrémnych horúčav býva prípadov viac. Na celom Slovensku zaznamenali centrálne príjmy nemocníc nával pacientov, našťastie však vo väčšine prípadov stačila prvá pomoc v podobe infúzií a postihnutý sa mohol vrátiť domov.

Tropické teploty sťažujú aj prácu lekárov. "Operačka na gynekologicko-pôrodníckom oddelení je síce klimatizovaná, operačky traumatológie a chirurgie však nie," prezradil riaditeľ levickej nemocnice Gabriel Mančík. K zlej situácii sa vyjadril aj ekonomický námestník riaditeľa nemocnice v Nových Zámkoch Imrich Polák: "Klimatizácia pri výstavbe nemocnice bola stavaná na 12 tropických dní v roku, a to na približne 30-stupňové horúčavy, pri vyššej teplote teda už nespĺňa účel." Pre extrémne teplo však zatiaľ neodložili žiadnu operáciu.

Včerajšie ochladenie prinieslo úľavu a zlepšenie zdravotného stavu najmä u starších ročníkov. Teploty klesli pod 30 stupňov C, fúkal vietor a slnko zakryli oblaky. Podobný ráz počasia, keď denné teploty sa budú pohybovať od 25 do 29 stupňov C by mal trvať aj v nasledujúcich dňoch. Počítať treba tiež s dažďovými prehánkami, resp. búrkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu