Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zažijeme skutočné peklo

Usmievajúce sa slniečko z detských rozprávok je v nenávratne! Z oblohy na nás už niekoľko dní útočia vražedné lúče! Ortuť teplomera sa každým dňom šplhá čoraz vyššie, a pomaličky siaha na 40-stupňové horúčavy. Nemocnice hlácia kolapsy a prijímajú dehydrovaných ľudí.

Včera o jedenástej hodine predpoludním bolo tridsať stupňov už v Dudinciach, Nitre, na Kolibe. V Hurbanove dokonca predpoludním namerali až 32,5 C a už tesne popoludní tu teplota vystúpila na 34,7 C. Najteplejší deň sa však očakáva dnes. "Leto väčšinou vrcholí vo viacerých fázach. Teraz nasleduje niekoľko tropických dní za sebou," konštatoval klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Šťastný. Aj keď teplota na väčšine Slovenska sa bude pohybovať okolo 36 C, ortuť teplomera môže pokojne vystúpiť aj na 38 C. Podobné teploty by pritom mali ostať aj v sobotu. Podľa Šťastného treba rátať v meste na rozpálených plochách s nejakým horúcim stupňom navyše. Pre rekordy je potrebných štyridsať stupňov.

Po prechode studeného frontu zo soboty na nedeľu však v závere víkendu treba počítať s ochladením. " Vyzerá to tak, že prehánky a búrky by na západnom Slovensku mali byť už v sobotu v popoludňajších hodinách. Teploty za frontom budú pri nich nižšie o päť stupňov," vysvetľuje. Východniari si však na ochladenie počkajú a aj v nedeľu ich ešte môžu potrápiť horúčavy.

Teplotné peklo však ani zďaleka neskončilo a podľa meteorológov všetko nasvedčuje tomu, že teplé dni ešte prídu! V auguste je dokonca pravdepodobnosť tropických dní ešte vyššia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu