Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vodohospodári chcú zachytiť zrážky v priehradách

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na niektorých tokoch najmä na severe krajiny sú znova hladiny riek nebezpečne vysoké. Prispel k tomu dážď, pršalo v utorok aj dnes.

Tretí najvyšší stupeň povodňovej aktivity vyhlásili už v utorok večer starostovia turčianskej obce Vrícko a kysuckej obce Nová Bystrica na miestnych tokoch Vríca a Vychylovka. Dnes ráno vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity aj na rieke Kysuca v Čadci, kde za 24 hodín stúpla hladina o viac ako dva metre. Informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

"Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku veľmi pozorne monitorujú situáciu a prispôsobili tomu aj prevádzkové hladiny vodných nádrží. Napríklad na Liptovskej Mare už v predchádzajúcich dňoch znížili hladinu prepúšťaním zvýšených prietokov vody pre elektráreň, takže v súčasnosti je táto priehrada naplnená zhruba na 90 percent s voľným objemom 33 miliónov kubíkov. Taktiež Oravská priehrada má na zachytenie zrážok voľný takmer 30 miliónový objem. Zvýšené prietoky vplyvom dažďa začali na ďalších miestach vážskej kaskády od Krpelian po Kráľovú už od včerajšieho večera, respektíve dnešného rána prepúšťať aj do starého koryta Váhu. Vodné nádrže vo východnej časti Slovenska, ako je Zemplínska Šírava, Domaša, Ružín a ďalšie sú taktiež naplnené pod úrovňou maximálnej prevádzkovej hladiny s rezervou pre zachytenie prípadných ďalších zrážok," ubezpečil Krno.

Tento rok postihli Slovensko povodne už niekoľkokrát. Prvá ničivá vlna prišla na prelome mája a júla, druhýkrát sa rieky katastrofálne zdvihli v polovici augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu