Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet prvákov vzrástol, školákov celkovo ubudne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Do prešovských základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa zapísalo do prvého ročníka 841 detí. Z tohto počtu bude mať odklad školskej dochádzky vyše 50 detí. Prváci nastúpia do 13 škôl s počtom 29 tried.

Podľa hovorkyne prešovskej radnice Ivety Adamovej najviac ich nastúpi na ZŠ Šrobárova (120), nasledujú školy na Československej armády a Kúpeľnej ulici. Oproti vlaňajšku, kedy nastúpilo do prvých tried 720 detí, sa počet prvákov mierne zvýši. Celkovo však nastane pokles počtu žiakov na mestských školách, ktoré v júni opustilo 973 deviatakov. Na začiatku školského roka by malo prejsť bránami prešovských mestských škôl 7 609 žiakov. Presné číslo bude známe v polovici septembra.

Mimoriadne nadané deti môžu svoje schopnosti výrazne rozvíjať v triedach pre intelektovo nadané deti na ZŠ Šmeralova. V novom školskom roku ich bude celkom 200, pribudne tu 24 prvákov.

Mestská polícia pripravuje na začiatok školského roka reguláciu dopravy na priechodoch pri školách. Policajti vytypovali tiež päť najnebezpečnejších lokalít na Sídlisku III a na Sekčove, kde budú každé ráno sprevádzať deti cez cestu do školy. Vlani na to využívali aj dobrovoľníkov z radov dôchodcov.

Podľa hovorkyne mesto bolo úspešné pri získavaní nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov na rekonštrukcie škôl. Prvou skolaudovanou školou po rozsiahlej rekonštrukcii je ZŠ Kúpeľná , kde sa preinvestovalo vyše 1,9 mil. eur. Pred dokončením je ZŠ Šrobárova s výškou investície 1,8 mil. eur. V súčasnosti sa rekonštruuje na ZŠ Lesnícka, Šmeralova a Prostějovská. Schválené projekty majú ešte dve školy na Májovom námestí a na ulici Československej armády. Stavbári sa sem ešte nedostali.

S problémami sa začne vyučovať na ZŠ Mirka Nešpora, kde je časť strechy v havarijnom stave. Rovnako je na tom aj šesť materských škôl. Prednosta Jozef Višňovský informoval, že mesto to chce riešiť dohodou so stavebnými firmami, ktoré by súhlasili s predĺženou dobou splatnosti faktúr. Mesto potrebuje na opravu týchto striech okolo 320 tisíc eur. Najhoršie je na tom materská škola na Budovateľskej ulici, do ktorej sa počas záplav dostala voda nielen cez strechu ale aj zo zeme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu