Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Harabin a Najvyšší súd sa odvolali voči pokute za kontrolu

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin ako aj Najvyšší súd sa odvolali voči pokute, ktorú im udelilo ministerstvo financií za to, že zmarili finančnú kontrolu na súde.

O podaní rozkladu proti sankcii dnes informoval tlačový a informačný odbor Najvyššieho súdu.

Harabin pred časom opakovane odmietol kontrolu, ktorú do inštitúcie poslal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Za jej odmietnutie chce Mikloš pokutovať Najvyšší súd približne 33.000 eurami, sankciu takmer tisíc eur udelil aj exministrovi spravodlivosti Harabinovi.

"Dôvodom rozkladu je hrubé porušenie Ústavy a zákonov," uviedol tlačový odbor. Harabin pred časom tvrdil, že kontrolu neodmieta. Podľa neho by ju mal vykonať Najvyšší kontrolný úrad. Ten ale na to do konca roka nemá kapacitu. V predchádzajúcich rokoch pritom ministerstvo financií na súde kontroly vykonalo. Spory medzi Najvyšším súdom a ministerstvom pre zmarenú finančnú kontrolu na súde bude riešiť aj polícia. Trestné oznámenie na seba vzájomne podali zástupcovia oboch inštitúcií.

Vzťahy medzi šéfom Najvyššieho súdu a politikmi súčasnej vládnej koalície sú dlhodobo napäté. Kritici Harabinovi pripisujú zodpovednosť za údajne zlý stav justície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu