Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Harabin sa s Miklošom stretne, ale kladie si podmienky

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Štefan Harabin tvrdí, že ani po udalostiach, ktoré nazval politickou kampaňou, nemá problém stretnúť sa s Ivanom Miklošom. Stretnutie však chce za prítomnosti ombudsmana Pavla Kandráča a generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

„Stačí, ak minister financií prestane klamať, porušovať zákon a nehanebným spôsobom útočiť na nezávislosť súdnej moci s cieľom likvidovať jej ekonomickú samostatnosť,“ vyhlásil. Mikloš vo štvrtok nevylúčil, že ak to bude potrebné, tak je pripravený stretnúť sa s Harabinom osobne.

Rezort financií sa už týždeň pokúša urobiť na Najvyššom súde kontrolu hospodárenia. Harabin ju však opakovane neumožnil. Najprv tvrdil, že kontrolóri nemali správny dátum na poverení, lebo prišli v iný deň, i keď o zmenu termínu ich požiadal práve Najvyšší súd. Neskôr obhajoval nemožnosť kontroly starším uznesením ÚS. Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková v pondelok uviedla, že nevie, na aké uznesenie sa odvolával. "Nie je mi to známe, vôbec mi to nie je známe, o čom pán Harabin hovoril," uviedla.

Ako dodala, ÚS každý rok kontroluje MF aj NKÚ. Podľa Harabina MF nemá právomoc vykonať vládny audit na NS. Ten podľa neho hospodári s prostriedkami, ktoré schválil parlament a hospodárenie kontroluje NKÚ. Mikloš tento názor považuje za mylný a argumentačne absurdný, keďže rozpočet všetkých rezortov schvaľuje NR. MF by podľa tohto výkladu nemohlo vykonávať kontrolu na žiadnom štátnom úrade. Mikloš zároveň zdôrazňuje, že koná jednoznačne na základe zákona, čo dokazujú aj vládne audity na NS v rokoch 2007 a 2009.

Mikloš už udelil za neumožnenie kontroly pokutu NS 33 tisíc eur a Harabinovi tisíc eur. Dnes vyprší lehota, počas ktorej má súd odstrániť dôvod pokuty, v opačnom prípade sa stane právoplatnou. Mikloš je rozhodnutý v snahách o kontrolu a v pokutovaní pokračovať, kým sa kontrolu nepodarí urobiť. Zvažuje aj podanie trestného oznámenia na Harabina. Ten sa opakovaným odmietnutím kontroly podľa Mikloša mohol dopustiť zneužitia právomoci verejného činiteľa. Záležitosť dal analyzovať právnikom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu