Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Koalícia bude rokovať o zmenách v daniach a odvodoch

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Zástupcovia strán vládnej koalície dnes budú rokovať o zmenách v odvodoch a daniach, ktoré predstavili ministerstvá financií (SDKÚ-DS) a práce (SaS). Kritiku časti koalície vyvolal najmä zámer platiť povinné odvody aj z odmien z pracovných dohôd či zjednotiť paušálne výdavky podnikateľov na 30 percent.

Pripravované zmeny sú súčasťou plánu na zníženie deficitu verejných financií. Z ozdravného balíka, ktorého hodnota má budúci rok dosiahnuť 1,7 miliardy eur, by zvýšenie príjmov rozpočtu malo tvoriť len menšiu časť, 440 miliónov eur. Hlavnou záplatou na dieru v rozpočte majú byť úspory štátu. Schodok verejných financií podľa odhadov ministerstva financií tento rok zrejme dosiahne sedem percent výkonu ekonomiky, vláda ho chce do konca roka 2013 znížiť pod tri percentá hrubého domáceho produktu.

V novelách zákonov minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a minister práce Jozef Mihál (SaS) počítajú s rušením viacerých výnimiek zo zdaňovania, ako sú napríklad paušálne náhrady ústavných činiteľov, rôzne príplatky sudcov, ale aj oslobodenie od zdanenia pri predaji nehnuteľností.

Minulosťou má byť znižovanie základu dane o účelové, životné poistenie či doplnkové dôchodkové sporenie. Podobne by si už ani zdravotnícki pracovníci nemali z daňového základu odpočítavať náklady na špecializované vzdelávanie; nezdaniteľná časť základu dane sa má vo všeobecnosti zúžiť len na aktívne príjmy, napríklad zo zamestnania či podnikateľskej činnosti.

Okrem rušenia výnimiek chcú ministri tiež zjednotiť vymeriavacie základy zdravotných a sociálnych odvodov, čo má neskôr viesť k menšej byrokracii v podobe jednotného výberu daní, ciel a odvodov. Nadpriemerne zarábajúci by však na odvodoch zaplatili viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu