Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brata polial horľavinou a zapálil! Dostal 20 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na dvadsať rokov v najprísnejšom väzení dnes odsúdili Martina Š. (56) z Hriňovej, časť Slanec v okrese Detva. Banskobystrický súd ho uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Svojho staršieho brata Štefana (61) polial horľavinou a zapálil.

Tragédia sa stala v máji minulého roku, keď bratia popíjali a pohádali sa. Mladší brat potom polial horľavinou staršieho a zapálil. Zomrel na následky rozsiahlych popálenín a otravy splodinami z horenia. Podľa obžaloby išlo o smrť trýznivým spôsobom, pretože napadnutý brat nemohol z izby ujsť, lebo mal obmedzenú pohyblivosť ľavej nohy po autonehode.

Rozsudok nie je právoplatný, pretože obžalovaný sa odvolal s tvrdením, že je nevinný. Martin Š. v záverečnej reči tvrdil, že bratovi nechcel úmyselne ublížiť. Iba ho pofŕkal liehom, ktorým chcel umyť okno na izbe. A keď chcel odhodiť zápalku do popolníka, tá spadla na stôl prikrytý novinami a poliaty alkoholom. Keď vznikol požiar, Martin z izby odišiel bez toho, aby bratovi pomohol, alebo privolal pomoc. Jeho obhajca tvrdil, že tak urobil v šoku, spanikáril a z izby odišiel. Hasičov, záchranku a policajtov privolali susedia, ktorí videli, že z okna na dome sa dymí. Martina našli ležať na dvore v tráve. Keď sa ho pýtali na Štefana, povedal, že je v izbe, kde horí. Na hasení, ani na privolaní záchranárov sa nepodieľal.

Znalci označili Martina za psychopatickú nezdržanlivú osobnosť s rysmi citovej lability a zvýšenou agresivitou, najmä po požití alkoholu. Doteraz bol štyrikrát trestaný za ublíženie na zdraví. V minulosti už napadol aj brata, priznal sa aj k podpáleniu sena, ktoré odmietol dať zavraždenému bratovi. K hádkam medzi nimi údajne dochádzalo najmä preto, že Martin nikde nepracoval a Štefan ho musel živiť. V inkriminovaný čas Štefan údajne vyhlásil, že Martin by mal odísť z domu. Na to mal práve zareagovať slovami, že ak tam nemôže byť on, tak tam nebude ani brat a všetko podpáli.

Obhajca obžalovaného vyhlásil, že nešlo o úmysel zabiť brata a žiadal zmenu kvalifikácie z vraždy na trestný čin usmrtenia z nedbanlivosti. Martin si údajne myslel, že brat sa zahasí sám, či už vyzlečením horiaceho odevu, alebo útekom z miestnosti. Štefan podľa obhajoby zomrel preto, že bol v ťažkom stupni opitosti a dezorientovaný. Martin údajne nepredvídal, aké následky jeho konanie môže mať. Senát však poukázal na to, že pred 30 rokmi Martin Š. zbil istého muža, ktorého zraneného zamkol v miestnosti, čím mu privodil smrť. Musel preto vedieť, aké následky môže spôsobiť bratovi, keď ho nechá v požiarom zasiahnutej izbe. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obžalovaný sa odvolal s tvrdením, že je nevinný. Prokurátor sa odvolania vzdal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu