Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Z bratislavskej zoo ušla opica, zablokovala dopravu!

Gibon zlatolíci
Gibon zlatolíci

BRATISLAVA - Z bratislavskej zoo dnes ráno ušla malá opička, ktorú chytili až na frekventovanej autobusovej zastávke. Povedala to riaditeľka zoo Miloslava Šavelová, podľa ktorej sa mláďa dostalo von cez poškodenú mrežu. Opica ušla zo zoologickej záhrady v Mlynskej doline aj v máji 2009, podarilo sa ju však nalákať na banán.

Samička gibona zlatolíceho, ktorá sa asi pred rokom a pol narodila v Bratislave, sa z klietky zrejme dostala v noci. Ráno ju pri kontrole areálu spozorovala službukonajúca zoologička. Ošetrovatelia sa opičku snažili chytiť, tá im však utiekla. "Pri tom strese z odchytu sa dostala von z areálu, preskočila plot, takže ju dostihli až na Patrónke," povedala Šavelová. Asi po hodine už bola malá Linda naspäť a v poriadku.

Mláďa uniklo cez ohnutú mrežu na klietke. Jeho rodičia by sa však tadiaľ von nedostali. Opičky pritom už mali bývať s orangutanmi a šimpanzmi v novom pavilóne, kde je namiesto mreží sklo. Podľa Šavelovej však rodinku nechceli sťahovaním stresovať, keďže matka malej opice Zuzka čaká prírastok.

Opica ušla zo zoo aj vlani, keď pri kŕmení vraj skočila na kľučku, a tak unikla. Makak sa vtedy hojdal na konároch v bratislavskej časti Karlova Ves, kam si po neho prišli ošetrovatelia. Zvieratá podľa Šavelovej utekajú zo zvedavosti. "Akonáhle buď človek pochybí, lebo to dobre nezavrie, alebo ide o starý materiál, ak je tá možnosť, tak odíde každé," poznamenala.

Vonkajšie prostredie je však pre zvieratá chované v zajatí neprirodzené. Napríklad gibon zlatolíci bežne žije v lesoch Laosu, Vietnamu a Kambodže. Okrem toho sú zvyknuté len na svoj priestor a ak aj ujdú, snažia sa vraj vrátiť. Vonku im hrozí nielen hladovanie, ale na nich číha aj nebezpečenstvo. "Nemá potravu, môže mu niekto ublížiť, ono sa tak celkom nevie správať v tomto meste," opísala riaditeľka.

V bratislavskej zoo chovajú asi 16 druhov opíc, naposledy k nim na jar pribudli dva mladé orangutany z Prahy. Filip a Pagy sa už podľa Šavelovej v hlavnom meste zabývali a dokonca aj narástli. V zbierke 50-ročnej zoo tak chýba už len gorila. Povolenie na jej získanie už majú, najväčšia opica na svete by sa tak mohla z Anglicka prisťahovať už koncom roka. Musia však zrekonštruovať pôvodné miesto pre šimpanzy, aby sa pre ňu uvoľnilo miesto v novom pavilóne. Na to však zatiaľ zoo nemá peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu