Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Voda začína ustupovať, dopravu čiastočne obnovili!

Záplavy v Hontianskych Moravciach
Záplavy v Hontianskych Moravciach

ŽILINA - Situácia na strednom Slovensku, ktoré v uplynulých dňoch postihli záplavy, sa utorok dopoludnia zlepšila. Voda ustúpila v Turci, na Hornej Nitre aj v okolí Žiaru nad Hronom, vo viacerých mestách a obciach likvidovali následky povodní. Na východe krajiny popoludní opätovne prerušili dopravu na železničnej trati medzi Margecanmi a Krompachmi na hlavnej vlakovej trati od Žiliny do Košíc. Robotníci odpratávali nánosy bahna po zosuve pôdy na trať.

Slovensko čelilo povodniam v tomto roku opakovane, najničivejšie zasiahli krajinu začiatkom júna. Uplynulú nedeľu sa nečakaná prívalová vlna prehnala najmä Handlovou a ďalšími sídlami na Hornej Nitre medzi pohoriami Vtáčnik a Žiar. S vodou zápasili aj ľudia na druhej strane horského masívu Žiar v Turci a aj v okolí mesta Žiar nad Hronom či Žiliny. Ešte horšia situácia bola v Turci v pondelok, zvyčajne malé potoky sa zmenili na dravé rieky aj na opačnej strane hrebeňa Kremnických vrchov oddeľujúcich Turiec od okresu Žiar nad Hronom.

"Hoci predpovede počasia sú optimistické, z dôvodu vysokej hladiny vôd aj naďalej tretí stupeň povodňovej aktivity v Handlovej trvá," poznamenala hovorkyňa handlovského mestského úradu Jana Paulínyová. Záplavy v meste zničili najmä cesty, mosty, autá alebo poškodili domy. V Handlovej prišiel cez víkend o život muž, ktorý sa snažil zachrániť pred vodou svoje auto.

Podobne ako v minulých dňoch pomáhalo v meste pri odstraňovaní škôd vojsko. V niektorých častiach Handlovej boli problémy s dodávkami pitnej vody, viacerí obyvatelia tak boli odkázaní na zásobovanie cisternami.

V neďalekej Prievidzi odstraňovali nánosy bahna, v uliciach rozostavili veľkokapacitné kontajnery, do ktorých môžu obyvatelia ukladať veci poškodené vodou. Komunikácie v meste boli prejazdné, v niektorých lokalitách pretrvávali problémy s dodávkou elektriny a pitnej vody. Podobne ako v Handlovej sa tak časť Prievidžanov musela spoľahnúť na cisterny. Škody podľa hovorkyne mestského úradu Ivony Vojtášovej zatiaľ vyčíslili na približne osem miliónov eur.

Voda ustúpila i v Martine, v ktorom narobila problémy najmä na sídlisku Košúty. Situácia sa zlepšila tiež v Turčianskych Tepliciach, problémy s povodňami mali i obyvatelia v obciach Košťany nad Turcom, Turček, Horná Štubňa, Dražkovce či Ivančiná. Vo viacerých lokalitách Turca záplavy poškodili tamojšie komunikácie. "Momentálne sú všetky cesty II. a III. triedy v okrese Martin a Turčianske Teplice prejazdné, miestami však znečistené naplaveninami," upozornil riaditeľ závodu Turiec Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja Marián Janík.

Do Turca prišiel aj minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý zopakoval, že povodňami sa bude v stredu zaoberať vláda. Ministerstvo financií plánuje na záchranné a zabezpečovacie práce vyčleniť 11 miliónov eur, vládany kabinet už v nedávnej minulosti uvoľnil ďalšie milióny eur na pomoc po skorších záplavách.

Po búrkach sa zlepšila aj situácia v obciach a mestách v okolí Žiaru nad Hronom. Napríklad v Kremnici už odvolali stav ohrozenia. Prejazdná bola aj cesta cez Kremnicu smerom na Martin napriek tomu, že voda v jednom úseku časť vozovky podmyla.

Pre zosuv pôdy v utorok popoludní opätovne obnovili výluku na oboch koľajach medzi Margecanmi a Krompachmi a namiesto vlakov prevážali cestujúcich autobusy. "Výluka bola zavedená na odpratávanie nánosov zeminy z prvej traťovej koľaje krížom cez druhú traťovú koľaj. Rýchliky z Košíc smerom na Žilinu a od Žiliny smerom na Košice budú čakať v Margecanoch respektíve v Krompachoch až na ukončenie výluky. Predpokladané meškanie rýchlikov bude až do 80 minút," poznamenal zástupca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Zatiaľ nie je jasné, dokedy výluka potrvá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu