Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Povodne zasiahli hornú Nitru, majú prvú obeť!

Záplavy v Prievidzi Zobraziť galériu (23)
Záplavy v Prievidzi

HANDLOVÁ - Mesto Handlová, ktoré si nedávno pripomenulo rok od banskej tragédie s dvoma desiatkami obetí, čelí ďalšiemu nešťastiu.

Po prietrži mračien ho zasiahla rozsiahla povodňová vlna z riečky Handlovka a usmrtila jedného muža. Voda sa vyliala z brehov aj v Prievidzi, kde je nezvestný ďalší muž. S prívalom zápasili aj v Žiari nad Hronom, Žiline a okolí či v Martine. Informovali hasiči a ministerstvo vnútra.

Dážď zrejme najviac zasiahol územie na rozhraní pohorí Vtáčnik, Kremnické vrchy a horského masívu medzi Turcom a hornou Nitrou. Voda následne stiekla do Handlovej, na hornom Turci do Skleného a ďalších obcí a aj do do dolín smerujúcich k Žiaru nad Hronom. V priebehu niekoľkých hodín sa z malých potokov s niekoľkými centimetrami vody stali dravé rieky.

"Zomrel muž, ktorý sa snažil zachrániť svoje auto," zhrnula Lucia Garajová z ministerstva vnútra. Voda sa prehnala handlovskou časťou Nová Lehota, nižšie v meste sa valila ulicami, strhávala mosty, trhala asfalt a odnášala autá. V meste evakuovali asi tri desiatky ľudí.

Škody voda spôsobila aj v obciach pod Handlovou v smere na Prievidzu a načas medzi týmito mestami úplne zastavila premávku, pričom úsek je súčasťou hlavného ťahu medzi Banskou Bystricou a Trenčínom. V Prievidzi sa na poludnie Handlovka zdvihla podľa údajov zverejnených na internetovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu z nočných 38 centimetrov na takmer tri metre. Kulminovala o 15:00 na 365 centimetroch.

Kým v Hanlovej a Prievidzi voda v nedeľu podvečer už opadávala, vlna sa preniesla do Novák, ktoré ležia pod sútokom Handlovky s riekou Nitra. Voda zaplavila záhrady aj domy.

So zaliatymi plochami sa pasovali hasiči a záchranári tiež v Turci. Okrem Skleného zasiahla voda podľa riadiaceho dôstojníka žilinských hasičov Stanislava Palka aj Martin. Hasiči zväčša čerpali vodu z rodinných domov a čistili priepuste. Zatopilo aj priestory miestneho zimného štadióna, či obchodné sklady a čerpaciu stanicu.

Potok sa vylial z brehov napríklad aj v obci Janova Lehota, ktorá sa nachádza v doline na druhej strane hrebeňa kopcov pri Handlovej smerom na Žiar nad Hronom. Tok, ktorý sa neskôr vlieva do takzvaného Lutilského potoka, napríklad strhával časti brehu, ničil lávky či most. Lutilský potok spôsobil ťažkosti aj v samotnom Žiari, kde sa vlieva do rieky Hron. Voda sa vyliala do nižšie položených častí, v inej lokalite mesta znovu zalialo miestny štadión na ľadový hokej.

Ďalším regiónom kde vyčíňali prietrže, bola Žilina a okolie. Voda v Rajčanke dosiahla tretí stupeň povodňovej aktivity ešte pred poludním, hasiči odčerpávali najmä zatopené domy v lokalitách Poluvsie a Stránske. Prudšie sa počas dňa zdvihli aj hladiny tokov Varínka, Teplica, Zázrivka či Bystrica na Kysuciach.

V menšom rozsahu trápili záplavy ľudí aj počas predchádzajúceho víkendu. Toky sa vyliali v Nitrianskom kraji. Mimoriadne ničivým povodniam čelilo Slovensko v úvode júna.

Záplavy v Handlovej

Záplavy v Prievidzi

Povodne zasiahli hornú Nitru,
Zobraziť galériu (23)

Postihli záplavy vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu