Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vírus A usmrtil na Slovensku 56 ľudí,vakcíny ľudí nelákali

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Viac než 1200 nakazených a 56 úmrtí si na Slovensku vyžiadal chrípkový vírus A (H1N1). Od potvrdenia prvého prípadu v krajine uplynie 28. mája rok.

Väčšiu pozornosť než počet obetí pútali v poslednom období vakcíny proti takzvanej prasacej chrípke. Doposiaľ sa totiž podľa informácií z ministerstva zdravotníctva nechalo zaočkovať asi 1,2 percenta dospelej populácie, čiže približne 65.000 ľudí. Slovensko pritom nakúpilo milión dávok vakcíny s ročnou použiteľnosťou.

"Za hlavnú príčinu nízkeho záujmu o očkovanie pandemickou vakcínou Panenza považujeme najmä podceňovanie reálnej hrozby pandémie chrípky," zdôvodňovalo nízku odozvu ľudí ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva. Záujem by vraj bol vyšší, keby bol priebeh pandémie "dramatickejší".

Slovensko pritom patrilo podľa skorších informácií Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb spolu s Českom, Maltou, Maďarskom a Portugalskom medzi európske krajiny s najvyššou mierou úmrtnosti. V dvojnásobne väčšom Česko podľahlo ochoreniu 102 ľudí, celkovo vo svete viac ako 18.000 osôb.

Kritici ministerstva tvrdili, že ľudia mali o vakcíny malý záujem, pretože Slovensko ich nakúpilo neskoro. Prvý balík očkovacích látok dorazil na Slovensko vlani v decembri, v Česku sa pritom začalo očkovať v novembri a napríklad vo Francúzsku už v októbri. Napriek tomu, že k očkovaniu opakovane vyzýval aj slovenský minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD), jeho stranícky šéf a premiér Robert Fico vakcíny vo februári spochybnil. Podľa neho išlo o "veľkú hru farmaceutických spoločností". V minulosti sa objavili špekulácie, že výrobcovia liečiv mali záujem, aby sa hrozba pandemickej chrípky zveličila, pretože to zvýšilo dopyt po ich produktoch.

Pochybnosti o potrebe očkovania mali napríklad aj zdravotníci v nemocnici v Partizánskom. Práve zdravotníci boli medzi prvými, ktorým boli vakcíny ponúkané. "Zaočkovať sa dalo minimum zamestnancov," povedal riaditeľ nemocnice Jozef Václav. Podobná situácia bola podľa riaditeľky Eriky Chudej aj v piešťanskej nemocnici. Zaočkovať sa dalo zhruba sedem desiatok z približne päťstovky zamestnancov.

Ako zlikviduje krajina vakcíny, ktoré ostanú nevyužité, sa podľa úradov rozhodne neskôr. Ministerstvo zdravotníctvo na otázku, či krajina nekúpila príliš veľa dávok vakcíny, neodpovedalo. Na nákup sa použilo 7,6 milióna eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu