Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Primára odsúdili za korupciu, môže sa vrátiť do práce

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PEZINOK - Bývalý primár ortopédie trenčianskej nemocnice Pavol Patro, ktorý bol vo väzení za branie úplatkov, sa môže vrátiť na operačnú sálu. Špecializovaný trestný súd mu dnes totiž odpustil zvyšok štvorročného trestu zákazu činnosti. V minulosti mu už súdy skrátili o polovicu aj dvojročný pobyt vo väzení.

Patro, ktorý je na slobode od leta 2008, potom súd požiadal, aby mohol opäť ordinovať. "Súd podmienečne upustil od výkonu zvyšku trestu a určil skúšobnú dobu dva roky," uviedol dnes sudca. Dôvodom rozhodnutia bolo, že ho riaditeľ väznice označil za bezproblémového a Patro po prepustení neurobil žiaden priestupok, ani neporušil zákaz činnosti.

"Súd prihliadol na všetky kladné správy o povesti odsúdeného a odpis z registra trestov," dodal sudca. Lekárovi totiž práve vypršala dvojročná skúšobná doba, ktorú mu uložili pri skrátení trestu. Okrem toho súdu načas zaplatil aj finančný trest 600.000 korún (podľa konverzného kurzu asi 19.916 eur).

Zatiaľ nie je známe, do ktorej nemocnice sa chce vrátiť lekár potrestaný za to, že vzal úplatky od 38 ľudí. Podľa rozsudku tak v rokoch 2001 až 2005 hlavne za operácie bedrových kĺbov získal asi milión korún (podľa konverzného kurzu 33.194 eur).

Lekára zatkli v apríli roku 2005; pri zásahu vyšetrovateľom pomáhala ako agentka pacientka z Nového Mesta nad Váhom. Špeciálny súd najprv ortopéda potrestal 3,5 ročným väzením, Najvyšší súd mu však v marci 2007 znížil trest na dva roky a udelil pokutu.

Viacerí ľudia potom od Patra úplatky vymáhali naspäť. Pred trenčianskym súdom uspel napríklad dôchodca Matúš Behan, ktorý by sa vraj bez úplatku v hodnote 40.000 Sk (1327,76 eur) nedočkal operácie bedrového kĺbu.

Obvineniu z úplatkárstva v minulosti čelili viacerí lekári. Zväčša dostali podmienečné tresty. Bratislavský chirurg Roman Bánsky dokonca vyviazol bez trestu, hoci súd konštatoval, že zobral úplatok za zväčšenie pŕs. To však nebol zdravotnícky zákrok. Najnovšie polícia obvinila lekára Ivana Ochodničana zo severu Slovenska, že bral úplatky za podpisovanie potvrdení o práceneschopnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu