Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Z korupcie obvinili lekára, mal predávať péenky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Polícia obvinila ďalšieho lekára z korupcie. Praktický lekár Ivan Ochodničan zo severu Slovenska údajne pýtal úplatky za to, že ľuďom podpisoval potvrdenia o práceneschopnosti (PN). Prokuratúra neúspešne žiadala jeho vzatie do väzby. Lekárovi hrozí väzenie od troch do ôsmich rokov.

Lekár pôsobil v Podolínci v Prešovskom kraji. Úplatky za vypísanie potvrdenia údajne pýtal v 14 prípadoch. Prokuratúra preto žiadala Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, aby ho vzal do väzby pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej jej však súd nevyhovel.

Prokuratúra podala sťažnosť na Najvyšší súd. Ani ten lekára do väzby neposlal. Ochodničan totiž odišiel do dôchodku, a teda už ďalšie péenky podpisovať nemôže, čo uznala aj prokuratúra.

Lekár s dlhoročnou praxou vinu odmietol. Na pojednávanie o väzbe ani neprišiel, namiesto toho poslal potvrdenie od psychiatra. "Môj klient je nevinný a nespáchal skutok, za ktorý mu bolo vznesené obvinenie," povedala jeho advokátka Irena Sopková. Lekár chcel údajne ľuďom len pomáhať.

Podolínec, kde ordinoval, označujú niektoré médiá za hladovú dolinu. Počas péenky ľudia dostávajú s výnimkou prvých dní 55 percent z platu, zostať na nej môžu najviac 52 týždňov, pričom ich tiež chráni pred výpoveďou. Prešovský kraj tiež podľa štatistík patrí k oblastiam s najdlhšou dobou práceneschopnosti, ktorá vlani narástla aj pre krízu.

Obvineniu z úplatkárstva v minulosti čelili viacerí lekári. Zväčša dostali podmienečné tresty. Bratislavský chirurg Roman Bánsky dokonca vyviazol bez trestu, hoci súd konštatoval, že zobral úplatok za zväčšenie pŕs. Súdy však podotkli, že nešlo o zákrok na záchranu zdravia, teda nemôže byť trestaný za úplatky v zdravotníctve. Do väzenia však putoval bývalý primár ortopedického oddelenia trenčianskej nemocnice Pavol Patro. Desiatky úplatkov vraj bral hlavne za operácie bedrových kĺbov. Najnovšie Patro žiada Špecializovaný trestný súd, aby ho prepustil skôr za dobré správanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu