Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Parlament vyslovil dôveru vláde Radičovej

Béla Bugár gratuluje Ivete Radičovej
Béla Bugár gratuluje Ivete Radičovej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes podľa očakávania získala dôveru parlamentu. Programové vyhlásenie, v ktorom sa koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd zaviazala napríklad ozdraviť verejné financie či bojovať proti korupcii, podporilo 79 zo 145 prítomných poslancov.

Stredopravá koalícia po júnových parlamentných voľbách vystriedala vládu ľavicového premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Hlasovaniu predchádzala niekoľkodňová rozprava, ktorej dominovali slovné prestrelky medzi zástupcami koalície a opozície. Opoziční poslanci tvrdili, že vládny program je nedôveryhodný a zámery kabinetu v hlasovaní nepodporili. Predstavitelia vládneho kvarteta svojim predchodcom zase vytkli rozvrat verejných financií a korupciu.

"Nás teraz čaká rozpracovanie programového vyhlásenia vlády do podoby konkrétnych úloh a časového harmonogramu až do podoby legislatívneho plánu úloh vlády," vyhlásila Radičová po hlasovaní. Prioritami bude podľa nej konsolidácia verejných financií, nezamestnanosť, zdravotníctvo, zlepšenie kvality vzdelania či boj s korupciou.

Vládny program podporili všetci koaliční poslanci. Stalo sa tak necelé dva týždne potom, čo vláde hrozila strata väčšiny v parlamente. Štyria zástupcovia hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa dostali do Národnej rady na kandidátke SaS, totiž pohrozili odchodom z poslaneckého klubu strany. Dôvodom bolo údajne nezaradenie ich priorít do vládneho programu. Štvorica zákonodarcov sa s vedením SaS dohodla na zotrvaní v klube a presadzovaní ich zámerov.

Radičovej kabinet nastúpil do úradu začiatkom júla. Ficovmu Smeru-SD na opätovné vytvorenie vlády nestačilo ani jasné víťazstvo vo voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu