Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za pokusy o kontrolu podal NS trestné oznámenie na MF!

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší súd pod vedením Štefana Harabina dnes podal trestné oznámenie pre pokusy ministerstva financií uskutočniť v jeho úrade finančnú kontrolu. Informoval o tom súd, podľa ktorého by bol vládny audit nezákonný.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) poslal na Najvyšší súd kontrolu niekoľkokrát, Harabin ju opakovane odmietol. Kontroly na Najvyššom súde vykonávalo ministerstvo aj v minulosti.

Ministerstvo financií sa márne pokúša vykonať audit na Najvyššom súde už zhruba dva týždne. Súd najprv 29. júla odmietol previerku s odôvodnením, že úradníci nepredložili poverenie so správnym dátumom. Začiatkom minulého týždňa sa kontrola nekonala opäť, Harabin tentoraz tvrdil, že to neumožňuje uznesenie Ústavného súdu. Ministerstvo plánovalo ďalší pokus na utorok, vtedy však Súdna rada zasadla mimo Bratislavy. Pôvodne pritom súd požiadal o odklad kontroly, čomu Miklošov úrad vyhovel.

Za bránenie kontrole udelilo ministerstvo financií súdu najvyššiu možnú pokutu, zhruba 33.000 eur. Ďalších asi tisíc eur chce ministerstvo vymáhať od Harabina. "Minister financií (...) verejne znevážil súd ako aj jeho predsedu tvrdením, že ten namiesto toho, aby zákonnosť chránil, šliape po nej," napísal súd v stanovisku. Problém vidí tiež v tom, že udeľovanie pokuty údajne ministerstvo nemá v kompetencii. "Sudcovi môže uložiť sankciu iba súd v trestnom alebo disciplinárnom konaní," dodal.

Harabin trvá na tom, že postup ministerstva je spolitizovaný. Tvrdil tiež, že ministerstvu ide o finančné podriadenie si súdu. Žiadal, aby audit vykonal namiesto ministerstva Najvyšší kontrolný úrad, ktorý však odkázal, že na to do konca roka nemá kapacitu.

Ministerstvo financií dalo podľa Mikloša vypracovať analýzu, či, naopak, zo strany Najvyššieho súdu a jeho predstaviteľov nebol spáchaný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Jej výsledky by mohli byť známe vraj v stredu.

Vzťahy medzi šéfom Najvyššieho súdu a politikmi súčasnej vládnej koalície sú dlhodobo napäté. Kritici Harabinovi pripisujú zodpovednosť za údajne zlý stav justície. Kabinet sa okrem iného netají zámerom podriadiť rozpočet Najvyššieho súdu ministerstvu spravodlivosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu