Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Po nočných búrkach zostala bez prúdu stovka obcí!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prietrž mračien v noci na dnes na východe Slovenska lámala stromy a odrezala viac ako sto obcí od elektrickej energie. Povedala to hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová. Búrky v piatok poobede a v noci na dnes zasiahli väčšiu časť Slovenska, na viacerých miestach zatopila voda z riek a potokov pivnice či záhrady.

"Výpadok elektriny sa v noci týkal prakticky celého východného Slovenska, najmä širšej oblasti Košíc, Rožňavy, južného Zemplína či Prakoveckej doliny," povedala Danihelová. Dodala, že skraty na vedení spôsobili popadané stromy, ktoré pracovníci VSE odstraňovali do ranných hodín. "Zaznamenali sme trojnásobný výskyt porúch ako zvyčajne, dvanásť na stĺpoch vysokého napätia a približne sto na vedení nízkeho napätia, v súčasnosti sú už všetky opravené," uzavrela Danihelová.

V Nitrianskom kraji ešte počas piatku zatopilo desiatky domov. Hasiči čerpali vodu zo zaplavených pivníc v Zlatých Moravciach, Komárne, v okolí Želiezoviec či v Štúrove, podobný osud neskôr postihol aj časť Banskobystrického kraja. Vo Vyhniach pre rozvodnený potok zrušili podľa televízie TA3 naplánovaný pivný festival, ktorý sa mal konať cez víkend.

Výčiny počasia pokračujú v čase, keď sa obyvatelia Slovenska ešte nestihli celkom vyrovnať s následkami povodní zo začiatku júna. Rozvodnené rieky aj miestne potoky vyhnali z domov stovky ľudí, vyžiadali si niekoľko ľudských životov a spôsobili na celom Slovensku škody za zhruba 700 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu