Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podielovému družstvu PDSI údajne chýba 26 miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podielové družstvo Slovenské investície (PDSI) údajne nedisponuje majetkom 26 miliónov eur, ktorý v minulosti do neho vložili viacerí podielnici. S odvolaním sa na správu centrálnej banky to dnes novinárom povedal minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).

Polovičný podiel v PDSI nepriamo vlastní Matica slovenská. "Národná banka konštatovala, že podielnické družstvá nedisponujú majetkom, ktorý prijali od podielnikov," povedal Krajcer. PDSI združuje tri dcérske družstvá. Tie podľa ministra požiadali Garančný fond investícií o náhradu za nedostupný majetok. Krajcer však vyhlásil, že podielnici by o vložený majetok mohli prísť.

Matica slovenská, ktorá má podľa dostupných informácií v PDSI polovičný podiel prostredníctvom Matičného fondu, zrejme bude čeliť kontrole ministerstva financií. Krajcer chce o ňu požiadať, aby sa zistilo, či Matica slovenská nezneužila dotácie zo štátneho rozpočtu.

Matica slovenská je zriadená zákonom, na rozdiel od iných štátnych kultúrnych inštitúcií nespadá pod ministerstvo kultúry, nemusí mu teda predkladať výročné správy o svojej činnosti a hospodárení. Matica môže podnikať, avšak nie so štátnymi prostriedkami, ale len s vlastným majetkom, a to prostredníctvom vlastných obchodných spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu