Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Za drogy najviac pykajú narkomani, díleri unikajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Za drogy na Slovensku stále najviac trestajú ich užívateľov, zatiaľ čo díleri trestom unikajú. Taký je jeden zo záverov prieskumu Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorá skúmala dopady nového Trestného zákona, účinného od roku 2006.

Aj preto chcú autori prieskumu otvoriť diskusiu o dekriminalizácii ľahkých drog. Presadzovala ju vládna Sloboda a Solidarita, do programu vlády sa však nedostala.

"Pomer stíhaných užívateľov voči dílerom je približne 77 percent ku 23. Sú stíhaní viacej," povedala dnes novinárom vedúca výskumného tímu Tatiana Hičárová. Súdy tiež napríklad v roku 2007 v súvislosti s drogami potrestali 785 ľudí, z toho 414 bolo za prechovávanie malého množstva drog pre vlastnú potrebu. Počet odsúdených za drogy pritom rastie. Podľa Hičárovej problém súvisí nielen so zvýšeným užívaním drog, ale aj s prácou polície. Tá musí stíhať každého, u koho drogu, vrátane tých ľahších ako marihuana, nájde. Pritom je pre ňu ľahšie vypátrať užívateľa ako dílera. V susednom Česku je pritom situácia opačná.

"Česká republika je jednou z mála krajín Európskej únie, kde počet stíhaných užívateľov drog je nižší než počet ľudí, ktorí sa dopúšťajú dílovania," povedal Tomáš Zábranský z pražskej Karlovej univerzity. V Česku podľa neho nikdy nebolo kriminalizované držanie drogy pre vlastnú potrebu. V súčasnosti nie sú trestne stíhaní tí, ktorí majú pri sebe menej ako 15 gramov marihuany, 1,5 gramu heroínu, jeden gram kokaínu, respektíve dva gramy pervitínu.

Autori výskumu tak chcú na Slovensku vyvolať diskusiu o dekriminalizácii marihuany. Svoje výsledky plánujú predložiť aj ministerstvám spravodlivosti a zdravotníctva ako podnet pre zmenu legislatívy. Nový trestný zákon pritom lepšie odlíšil dílerov a užívateľov, keď definoval, že s drogami obchoduje ten, u koho nájdu viac ako desaťnásobok jednorazovej dávky drogy.

Zákon, ktorý za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) presadil vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH), zároveň sprísnil sadzby za prechovávanie a distribúciu omamných látok. Podľa prieskumu však zmeny neovplyvnili trendy v užívaní drog, ich ceny či dostupnosť, stále napríklad rastie počet užívateľov extázy či pervitínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu