Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dážď dvíha vodné hladiny na východe a severe

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŽILINA - Daždivé počasie prispelo na niektorých miestach východného a severného Slovenska k zdvihnutiu hladín potokov a riek.

Tretí, teda najvyšší stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na Olšave v Bohdanovciach a Roňave v Michaľanoch, druhý stupeň platí na Hornáde v Ždani, Toryse v Košických Oľšanoch ako aj Oravici a Jelešni v Trstenej. Vyplýva to z údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Výraznejšie škody podľa zistení stúpajúce toky zatiaľ nenarobili.

"Zrážky z trvalého dažďa sa vyskytli na mnohých miestach, hlavne však vo východnej polovici územia s úhrnmi zväčša od desať do 50 milimetrov a to hlavne na východnom Slovensku. V povodí horného Váhu, Oravy a na tokoch východného Slovenska je vzostup až výrazný vzostup hladín," upozornili hydrometeorológovia.

Pre vysokú hladinu rieky Biela voda uzavreli Štátne lesy TANAP-u pre turistov Bielovodskú dolinu. Voda zaliala lesnú cestu a dolina je nepriechodná v oboch smeroch. V obci Jakubany v okrese Stará Ľubovňa zasa miestny potok podmyl provizórny pontónový most. Ten však zatiaľ ostal prejazdný. Vo vodných nádržiach na východe krajiny je podľa Dušana Mydlu zo Slovenského vodohospodárskeho podniku ešte dostatok rezervy na zadržanie vody z vyšších prietokov riek.

Na viacerých miestach, najmä na severe Prešovského kraja, museli zasahovať i hasiči. Odstraňovali predovšetkým popadané stromy, ktoré vyvracal silný vietor s dažďom.

"Hladina stúpla aj u nás, voda sa ale zatiaľ nevyliala. Situáciu sledujeme, väčšie problémy sme ale ešte nemali," povedala pracovníčka obecného úradu vo Vitanovej na Orave.

Oblačné počasie s dažďom či prehánkami by malo podľa meteorológov pretrvávať i v najbližších dňoch.

Ničivé záplavy a zosuvy pôdy postihli najmä východné Slovensko v máji a júni, poškodených bolo väčšie množstvo domov, ale i cintoríny, cesty či železničné trate. Povodne spôsobili škody za stovky miliónov eur, predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyčlenila na pomoc postihnutým ľudom 25 miliónov eur. Z nich sa už podľa materiálu, ktorý prerokoval kabinet, väčšina minula. Rozdeliť ešte zostáva zhruba 2,2 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu