Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Víkendové dažde vystrašili ľudí na východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Víkendové dažde opäť vystrašili ľudí na východnom Slovensku. V niektorých obciach, ktoré v júni postihli katastrofálne povodne či zosuvy pôdy, obyvatelia nepretržite hliadkovali.

Dažde síce väčšie škody nespôsobili, po miestnych búrkach však na niektorých miestach opäť voda zaplavila niekoľko rodinných domov. Rozsiahlejšie povodne by podľa vodohospodárov hroziť nemali.

Nepríjemné spomienky vyvolala najnovšia vlna dažďov u obyvateľov obce Malá Lodina pri vodnej nádrži Ružín, kde sa po záplavách v júni zosunula časť cintorína a ohrozené sú aj niektoré rodinné domy. "Hliadkovali sme pravidelne, sledovali sme Hornád aj rieky z lesov, našťastie nič dramatické sa tentokrát nestalo," povedala starostka obce Adriána Fečková. Obec po povodniach potrebuje približne milión eur na stabilizáciu dvoch svahov, tie sa po júnových záplavách uvoľnili a naďalej sú nestabilné. Odkiaľ peniaze na geologické úpravy získa, Fečková zatiaľ nevie.

"V našej obci je stále vyhlásený mimoriadny stav, tie najnovšie dažde samozrejme na pokoji nepridávajú," poznamenal starosta obce Mníšek nad Popradom Peter Žemba. V obci je aj takmer dva mesiace po záplavách stále zničených niekoľko úsekov ciest a asi 250 ľudí v dvoch miestnych častiach sa k svojim domom vie dostať len po provizórnych trasách. Tie dala postaviť obec za vlastné peniaze, prejazdné sú však zatiaľ len terénnymi autami. Pôvodné cesty zničila rozvodnená rieka Poprad. Kedy budú cesty riadne opravené, závisí podľa Žembu od krajskej samosprávy. Tá však zatiaľ žiadny presnejší termín nestanovila, dodal Žemba.

Aj napriek dažďom ostali obyvatelia pokojní v obciach na južnom Zemplíne. "Takéto dažde nás veľmi neohrozia, museli by sa opakovať veľmi výdatné dažde na severe, aby rieky u nás na juhu vyšli z korýt," uviedla starostka obce Malčice Marta Tomková. V obci v júni zaplavilo približne 120 domov, jeden z nich sa neskôr zrútil. Situácia sa postupne vďaka dobrému počasiu už zlepšila, uviedla Tomková. Víkendové dažde nezhoršili situáciu ani v obci Nižná Myšľa, ktorú postihol masívny zosuv svahu.

Víkendové zrážky zdvihli na východnom Slovensku hladiny viacerých riek. "Zdvihla sa napríklad rieka Hornád, následne sa zvýšil prítok do vodnej nádrže Ružín, postupne sa to stabilizovalo," uviedol Dušan Mydla zo Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach. Hrozbou podľa Mydlu sú najmä miestne prívalové dažde, ktoré sa meteorológom ťažko predpovedajú. Po lokálnej búrke počas víkendu napríklad zaplavilo 15 rodinných domov v obci Švedlár. Rozsiahlejšie záplavy by však podľa Mydlu na východnom Slovensku hroziť nemali aj pre rezervy, ktoré vodohospodári vopred vytvorili vo vodných nádržiach.

Tento týždeň by podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu malo na Slovensku prevládať zamračené počasie a na mnohých miestach bude pršať. Meteorológovia nevylúčili ani miestne búrky. Tie budú hroziť najmä koncom týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu