Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Polícia zamietla podnety proti spornému bilbordu SNS

Kontroverzný bilbord SNS
Kontroverzný bilbord SNS (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Polícia zamietla všetky podnety proti sporným predvolebným plagátom SNS, ktoré boli podľa kritikov namierené proti Rómom. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého vyšetrovatelia použitie týchto bilbordov nepovažujú za trestný čin.

"Na bilbordy SNS boli podané viaceré trestné oznámenia. Polícia všetky podnety i následné sťažnosti zamietla, keďže nebolo namieste začať trestné stíhanie," uviedol pre Sme hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek.

Denník tiež citoval uznesenie bratislavskej kriminálnej polície, podľa ktorého "z pohľadu Slovenskej národnej strany išlo o upriamenie pozornosti verejnosti na občanov, ktorí hrubo zneužívajú sociálny systém, nemajú záujem o prácu a vyvolať širokú diskusiu na tému tvoriacu súčasť jej volebného programu, pričom osoba na bilborde je ilustračná, bez akéhokoľvek odkazu na menšinu z pohľadu etnického či národného".

Zamietnutie podnetov sa nepozdávalo odporcom bilbordov, ktorí trestné oznámenia podali. "Som prekvapený, že to tak rýchlo vybavili, ale nie je to vôbec nič nové. To zdôvodnenie zamietnutia je úplne nedostatočné. Človek musí byť úplne slepý, aby dospel k záveru, že osoba na bilborde neodkazuje na rómsku menšinu," povedal Ondrej Dostál, v súčasnosti poslanec za vládnu stranu Most-Híd.

SNS, ktorá je známa ostrým slovníkom voči zástupcom národnostných menšín, svoje bilbordy bránila. Tvrdila, že muž na bilborde nemá rómsku, ale slovenskú národnosť. Pútač však vzbudil pozornosť aj tým, že bol výrazne upravený, fotografovaný muž v skutočnosti vraj zlatú reťaz nenosil a nemal ani tak výrazné tetovanie. Tvrdil tiež, že o účele fotografovania nevedel.

Strana Jána Slotu nakoniec v júnových parlamentných voľbách so ziskom 5,07 percenta tesne prekročila hranicu potrebnú na vstup do parlamentu. Väčšinu však získali stredopravé strany a SNS skončila v opozícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu