Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

V Malom Dunaji uhynuli desiatky rýb!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V Malom Dunaji neďaleko Bratislavy v nedeľu uhynuli desiatky rýb rôznych druhov. Dnes o tom informovala polícia. Úhyn vyšetruje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Príčiny smrti vodných živočíchov zatiaľ nie sú známe.

Dôvodom nemusí byť znečistenie, hromadný úhyn mohli vraj spôsobiť aj poveternostné podmienky. Výška škôd zatiaľ nebola spresnená.

"Príčina úhynu rýb je predmetom expertízneho skúmania," uviedla Petra Hrášková z bratislavského krajského riaditeľstva polície. Príčiny úhynu pri obci Zálesie skúma aj SIŽP. "Robila sa vzorka rýb a vzorka vody a výsledky budú najskôr o týždeň," poznamenala vedúca odboru inšpekcie ochrany vôd inšpektorátu životného prostredia v Bratislave Denisa Žabková.

Žabková, ktorá na mieste odoberala vzorku vody, vraj nenašla žiadny zdroj, ktorý by mohol spôsobiť smrť rýb. "Preverovala som Slovnaft, preverovala som ústrednú čistiareň odpadových vôd v Bratislave aj obecnú čistiareň v Moste pri Bratislave, nemali nikde žiadne problémy. K žiadnemu anomálnemu vypúšťaniu z týchto možných zdrojov nedošlo," dodala.

Úhyn mohol byť podľa nej spôsobený aj klimatickými podmienkami. Slovensko v závere týždňa bojovalo s vysokými teplotami a prudkými búrkami. "Keď sa zvýši prudko hladina podzemnej vody, tam sa môžu tie nové sedimenty zdvihnúť, môžu mať ryby zanesené žiabre," poznamenala Žabková, ktorá zdôraznila, že presnú príčinu ukážu až výsledky analýzy rýb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu