Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SHMÚ vydal na nedeľu výstrahu pred búrkami a dažďom

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aktualizoval svoje výstrahy. K meteorologickej výstrahe prvého stupňa pred dažďom, ktorá platí pre stredné a východné Slovensko od 03:00 do 18:00, pribudol 1. stupeň výstrahy pred búrkou, ale len pre tri lokality: Spiš, Šariš a severovýchod.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 až 20 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedol SHMÚ.

Počas trvania spomínanej výstrahy pred dažďom sa miestami očakáva jeho výskyt s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza o prvom stupni výstrahy na internetovej stránke SHMÚ.

Meteorologická výstraha pred dažďom je rozsiahlejšia ako výstraha pred búrkou. Platí pre severozápad (okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina), Oravu a Kysuce (okresy Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín), Liptov (okresy Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš), Horehronie (okresy Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno), stredné Pohronie (okresy Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva), juh stredného Slovenska (okresy Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota), Gemer (okresy Revúca, Rožňava, Gelnica), Spiš (okresy Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves), severovýchod (okresy Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Stropkov), Šariš (okresy Sabinov, Prešov, Vranov nad Topľou ), juhovýchod (okresy Košice mesto, Košice okolie, Trebišov) a krajný východ (okresy Michalovce, Sobrance, Humenné, Snina, Medzilaborce). SHMÚ aktualizoval aj na nedeľu vydanú na hydrologickú výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre juh stredného a východné Slovensko. Už od 3:00 do odvolania platí 1. stupeň výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa pre stredné Považie (v okresoch Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica a Bytča), horné Považie (v okresoch Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok a Liptovský Mikuláš), Kysuce (v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto) a Oravu (v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín).

Od 6:00 do odvolania hrozia povodne z trvalého dažďa na Hrone (v okresoch Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom), v povodí Ipľa (v okresoch Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Nové Zámky - východ, Levice - východ) a v povodí Slanej (v okresoch Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava)."Vzhľadom na očakávaný výdatný trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ.

Na východe krajiny už oddnes do nedele do 19:00 platí prvý stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch. Výstraha sa vzťahuje na povodie rieky Poprad (v okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa), povodie Torysy (v okresoch Levoča, Sabinov, Prešov), povodie Hornádu a Hnilca (okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie a Košice), povodie horného Bodrogu (v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina, Vranov nad Topľou, Humenné). V oblasti povodie dolného Bodrogu ( v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov) tento jav hrozí v nedeľu od 3:00 do 19:00.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu