Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nočné búrky sa zaobišli bez vážnejších následkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Búrky, ktoré po horúcich dňoch priniesli so sebou na Slovensko citeľné ochladenie, väčšie škody nenapáchali. Hasiči mali v noci niekoľko výjazdov najmä pre spadnuté stromy, viac práce im však narobila sobotňajšia lokálna prietrž v Košiciach.

Povedali to zástupcovia hasičov. Vážnejšie problémy mali s následkami búrok v susednom Česku, kde napríklad blesk zapálil strechu reštaurácie či rodinného domu.

Búrková oblačnosť dorazila na Slovensko v nočných hodinách od západu. Meteorológovia v sobotu varovali pred búrkami, ktoré mohol sprevádzať silný vietor a krúpy.

"Nemám hlásené nič mimoriadne," povedal hovorca krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík. Bez väčších následkov prehrmeli búrky aj v Banskobystrickom kraji. Hasiči mali len dva výjazdy k polámaným stromom v Detve, priblížil hovorca hasičov v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský. Rušnú noc nezažili ani hasiči v Žilinskom kraji.

Zatiaľ čo v sobotu popoludní prevládali na Slovensku ešte horúčavy, Košicami sa v tom čase prehnala lokálna prietrž. "Mali sme 16 výjazdov k spadnutým stromom a jedno čerpanie vody spod mosta," poznamenal operačný dôstojník košických hasičov Jozef Hudák. Popoludní hasiči ešte vyťahovali utopenú osobu zo Zemplínskej Šíravy, dodal.

Dnes zasiahla prietrž mračien obec Jovice neďaleko Rožňavy, informovala televízia Markíza. Hustý dážď rozvodnil dva miestne potoky, ktoré vzápätí zaliali ulice dediny, záhrady i pivnice niektorých domov a na ochranu časti obydlí postavili hrádze z piesku.

Vyčíňanie počasia narobilo viac starostí v Česku. Kalamitný stav vyhlásili v sobotu energetici na západe krajiny, kde víchrica poškodila elektrické vedenie. Spadnutý strom dokonca usmrtil cyklistu. Podvečer hasiči čerpali vodu z pivníc a odstraňovali popadané stromy z ciest napríklad na Vysočine.

Podľa rannej predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by malo byť dnes na Slovensku oblačné až zamračené počasie. Meteorológovia počítajú s početnými prehánkami, miestami búrkami, ojedinele aj intenzívnymi. Najvyššia denná teplota sa má vyšplhať na 27 stupňov Celzia, teplejšie by mohlo byť vo východnej časti územia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu