Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Trnka odmieta, že by sa kauza Malinovej naťahovala na prokuratúre

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes priznal, že vyšetrovanie prípadu údajne krivej výpovede študentky Hedvigy Malinovej (v súčasnosti Žákovej), sa naťahuje. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v reakcii na kritiku ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH).

Problém však podľa neho nie je na strane prokuratúry, tá totiž vraj čaká na lekársky posudok Petra Labaša. Prokuratúra zatiaľ neukončila ani preverovanie financovania strán SDKÚ-DS a Smeru-SD. Znalcovi v prípade Malinová vraj minulý mesiac zabezpečili kompletné zdravotné materiály od lekára, ktorý ich údajne nechcel vydať.

"Celá vec sa naťahuje, bohužiaľ nie na Generálnej prokuratúre," poznamenal Trnka. Nový minister vnútra v pondelok kritizoval, že vyšetrovanie trvá pridlho a malo byť už dávno ukončené. Prípad siaha totiž ešte do roku 2006. Študentka sa vtedy v auguste stala centrom pozornosti médií, keď tvrdila, že ju napadli nakrátko ostrihaní muži po tom, čo ju počuli hovoriť po maďarsky. Informácie o útoku prišli krátko po tom, čo sa k moci dostala bývalá vláda, vrátane národne orientovanej SNS.

Incident tak vyostril komplikované slovensko-maďarské vzťahy. Polícia asi po mesiaci vyšetrovania prípad uzavrela s tým, že Malinová si prepadnutie vymyslela a obvinila ju z krivej výpovede. Labaš, ktorý je dekanom bratislavskej lekárskej fakulty, už v minulosti uviedol, že zbitá nebola a do pery sa pohrýzla sama. Generálny prokurátor dnes tiež vyhlásil, že v prípadoch sporného financovania politických strán SDKÚ-DS a Smer-SD je podozrenie z korupcie. Oba tak zrejme bude riešiť špeciálna prokuratúra.

"Malo by sa tam jednať zrejme o korupčné správanie," uviedol. Vedenie SDKÚ-DS začiatkom roka obvinil vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD), že strana v minulosti "prala" špinavé peniaze cez zahraničné firmy, napojené na daňové raje. Pred júnovými parlamentnými voľbami však vyšli najavo aj pochybnosti o financovaní Smeru-SD. Na verejnosti sa objavila nahrávka, kde hlas podobný Ficovi hovorí o odmeňovaní sponzorov strany. Fico ju označil za podvrh.

Dnes predpoludním k tomu na generálnej prokuratúre vypovedal Bohumil Hanzel, zakladajúci člen Smeru-SD a exposlanec, ktorý už pred tým upozornil na sporné financovanie strany. "Mám taký dojem, že dnes absolvoval tuná výsluch doplňujúci, keďže sa už vrátil konečne zo zahraničia," povedal Trnka. Samotná nahrávka však podľa neho fakticky neexistuje, jej kópiu však má množstvo ľudí v počítačoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu