Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rektor UK obvinenia z nezákonného štúdia odmieta

František Gahér
František Gahér (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave František Gahér odmietol medializované obvinenie z nezákonného poskytovania štúdia práva v Stredisku vzdelávania a oddychu Kaskády pri Galante.

Tvrdil, že Kaskády nie sú pobočkou, a preto nepotrebujú samostatnú akreditáciu. Vyjadrenia predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru, ktorý štúdium na Kaskádach kritizoval, označil za nezmysly. Zvažuje preto podanie žaloby. Kontroverzné prijímanie záujemcov o štúdium práva nechcel komentovať, kým nebudú známe výsledky internej kontroly.

"Kaskády nie sú naše pracovisko, a preto sme ich nemohli nikdy nazvať pobočkou a akreditovať," povedal Gahér. Poznamenal, že fakulta si priestory iba prenajímala približne na tri mesiace v zimnom a tri mesiace v letnom semestri. "Je to štandard, vyučujeme tam, kde sú najlepšie podmienky na to," tvrdil.

Gahér zároveň kritizoval predsedu Akreditačnej komisie Fišeru, ktorý pred časom ohlásil kontrolu na fakulte a pohrozil jej odobratím akreditácie. "Jeho vyjadrenie je nezmysel, pretože akreditácia sa nedáva na budovu, na zariadenie, ale na študijný program," tvrdil Gahér. Upozornil, že na šéfa komisie je pripravený podať žalobu. "My musíme zvážiť aj kroky na ochranu dobrého mena UK," dodal.

Sporné prijímacie konanie Gahér odmietol komentovať. "Nemám dôvod sa vyjadrovať k prijímačkám, pretože nemám žiadne nové fakty," uviedol. Zopakoval, že ak interný kontrola potvrdí pochybenie zo strany dekana fakulty Mariána Vrabka, navrhne jeho odvolanie.

Právnická fakulta najstaršej slovenskej univerzity podľa médií poskytuje štúdium v Stredisku vzdelávania a oddychu Kaskády pri Galante bez akreditácie. Každá pobočka slovenskej vysokej školy pritom musí mať samostatnú akreditáciu, a teda vlastného garanta, pričom štúdium nesmie zastrešovať rovnaký docent či profesor ako na domovskej vysokej škole. V opačnom prípade môže prísť o právo prijímať nových záujemcov či udeľovať tituly.

Na fakulte vraj študuje aj skupina asi 20 študentov, ktorí boli na externé štúdium prijatí aj napriek horším známkam ako mali neprijatí záujemcovia. Niektorí z nich vraj skončili pod čiarou na konci zoznamu uchádzačov o štúdium.

Štúdium na fakulte preverí Akreditačná komisia i kontrolóri ministerstva školstva. Univerzita bude musieť vyriešiť aj údajne sporné pridelenie titulu dekanovi Katolíckej univerzity v Ružomberku Tomášovi Jablonskému. Ten vraj získal docentský titul za rovnakú prácu, ktorá mu dopomohla v doktorandskému titulu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu