Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Únosca policajtov nič nechcel, dal si kúpiť fernet

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Policajti včera ráno po viachodinovom neúspešnom vyjednávaní zastrelili únoscu, ktorý v nedeľu večer zajal ich kolegov. Unesený policajt vyviazol bez zranení, policajtka utrpela ľahšie poranenie. Rozhodnutie nasadiť ostreľovača zdôvodnil policajný prezident tým, že únosca bol v minulosti päťkrát súdne trestaný. Naposledy ho odsúdili v susednom Česku na vyše 13 rokov za lúpež s následkom smrti.

"Nakoľko hrozilo veľké nebezpečie, že rukojemníci budú zranení alebo zabití ním pri štandardnej policajnej akcii, bolo rozhodnuté použiť ostreľovača," povedal policajný prezident Ján Packa. S únoscom sa pokúšali vyjednávať, nemal však žiadne požiadavky a neskôr údajne odmietol komunikovať.

Rukojemnícka dráma sa začala v nedeľu, keď hliadka prenasledovala auto s dvojčlennou posádkou, ktorá odmietla zastaviť. Prenasledované auto napokon skončilo v kukuričnom poli, jednému z dvojice mužov sa podarilo utiecť. Druhý muž z Komjatíc sa ukryl v dome v obci Kráľová nad Váhom, kde sa ho pokúsila zadržať ďalšia policajná hliadka.

"Po príchode do rodinného domu páchateľ vytiahol samopal, (...) hliadke prikázal odložiť zbrane, nastúpiť do vozidla," uviedol Packa. Únosca policajta s kolegyňou zajal a prinútil ich, aby ho odviezli do Nitry. Policajtku potom donútil, aby pod zámienkou nástupu do služby zavolala svoju spolupracovníčku. "Táto to urobila, pretože sa vyhrážal zastrelením kolegu," dodal Packa.

Auto s tromi zadržanými policajtmi sa dlhší čas pohybovalo po trase Komjatice, Nové Zámky a Šurany; pôvodne ho prenasledovali policajné hliadky, ktoré sa však po vyhrážkach únoscu stiahli. "Na upozornenie páchateľa, že pokiaľ zbadá policajné vozidlo, zastrelí rukojemníkov," poznamenal Packa.

Vozidlo neskôr zastalo na benzínovej pumpe, kde si únosca nechal kúpiť fľašu Fernetu a malinovku. Žiadne ďalšie požiadavky údajne nemal. "Po vyjednávaní s policajtmi (...) pustil jednu policajtku, ďalej odmietol komunikovať," tvrdil Packa.

Po prepustení policajtky sa auto presunulo do obce Nitriansky Hrádok, kde zastavilo. "Medzitým v noci som nariadil použiť útvar osobitného určenia na likvidáciu páchateľa," uviedol Packa. V Česku údajne dostal nepodmienečný 13,5-ročný trest za lúpež s následkom smrti, pri inej lúpeži ho polícia dokonca postrelila. Po mesiaci vo väzbe ho prepustili na slobodu, v polovici júna po ňom vyhlásili pátranie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu