Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Časť krajov postreky proti komárom ukončila, niekde ani nezačali

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Kým niektoré kraje postreky proti premnoženým komárom už ukončili, v iných s bojom proti bodavému hmyzu ani nezačali. Postreky už skončili v Košickom kraji, k záveru sa blížia v Nitrianskom kraji, s postrekmi vôbec nezačal Prešovský kraj.

Peniaze na postreky pre samosprávne kraje schválila ešte predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica. Komáre sa na Slovensku premnožili po dažďoch, záplavách a teplom počasí v máji a júni.

"Náš kraj použil na postreky približne 120.000 eur, ktoré sme od vlády dostali," uviedla hovorkyňa košickej krajskej samosprávy Zuzana Bobriková. Kraj chemické látky proti hmyzu nasadil na 10.000 hektároch v území 53 obcí, s postrekom skončila samospráva v týchto dňoch.

V kraji chemikálie rozprášili letecky a zo zeme, ďalšiu vlnu postrekov však samospráva v súčasnosti nepripravuje. V rozpočte totiž peniaze na boj s komármi nemá, poznamenala Bobriková.

"My sme ani nezačali, nie je to naša kompetencia, nedokážeme to preto kvalitne a dobre zabezpečiť a suma, ktorú sme dostali, je malá," uviedla hovorkyňa Prešovského kraja Veronika Fitzeková. Kraj dostal z vládou vyčlenených peňazí 50.000 eur, to na vykonanie postrekov vo všetkých postihnutých oblastiach podľa Fitzekovej nestačí. Aké by však boli potrebné náklady na postreky, krajská samospráva zatiaľ nevie, poznamenala Fitzeková.

Už niekoľko týždňov trvajú postreky v Nitrianskom kraji a budú pokračovať ešte niekoľko dní. "Na postreky sme dostali 200.000 eur, ale stačiť to nebude, o postreky totiž žiada až 134 zo 180 obcí nášho kraja," uviedol hovorca samosprávy Stanislav Katrinec. O ďalších postrekoch však samospráva zatiaľ neuvažuje. Podobne ako iným krajom totiž aj Nitrianskemu na ničenie komárov chýbajú vlastné peniaze. Podľa odborníkov pritom na boj proti rojom útočiaceho hmyzu jedna vlna postrekov nestačí.

Chemické postreky rozbehol v týchto dňoch Bratislavský kraj. "Pozemné postreky sme začali vo Vysokej pri Morave a v ďalších obciach na Záhorí," uviedol hovorca samosprávy Radovan Choleva. Neskôr sa pokračovalo leteckým rozprašovaním. Problémom obcí podľa Cholevu nie sú len komáre, ale aj premnožené mušky, proti ktorým sú postreky tiež účinné. V júli s postrekmi začali aj v Banskobystrickom kraji.

Komáre sa na Slovensku rozmnožili po rozsiahlych záplavách v máji a júni. Viacerí starostovia po povodniach upozorňovali, že situácia je neúnosná a roje komárov najmä podvečer sťažujú pohyb ľuďom v uliciach či na dvoroch rodinných domov. Niektoré druhy komárov môžu na človeka preniesť choroby.

Bývalá vláda vyčlenila v máji pre samosprávne kraje na postreky 650.000 eur. Koncom júna expremiér Fico tvrdil, že vláda dotáciu zvýšila o ďalších približne milión eur. Kraje však zatiaľ tieto peniaze nedostali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu