Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vo vetroni pri H. Štubni zahynul Rus Matrynov

FAI majstrovstvá sveta v bezmotorovom lietaní Zobraziť galériu (6)
FAI majstrovstvá sveta v bezmotorovom lietaní (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na 31. FAI majstrovstvách sveta v bezmotorovom lietaní zahynul vo štvrtok 8. júla ruský pretekár Alexander Martynov, pretekajúci v štandardnej triede. Informoval o tom riaditeľ súťaže Jozef Šnirc.

Ruský pretekár havaroval vo štvrtok na vetroni LAK 19 približne o 13:50, teda asi hodinu po otvorení, vo vzdialenosti 23 kilometrov severovýchodne od Prievidze (približne 1,5 kilometra od kameňolomu neďaleko Hornej Štubne pri Turčianskych Tepliciach).

Ako sa uvádza v dnešnej tlačovej správa o nehode, ktorú vydal organizátor 31. FAI Majstrovstiev sveta v bezmotorovom lietaní, najmenej dvaja súťažiaci boli svedkami nešťastia. Podľa nich, Martynov krúžil v stúpavom prúde približne 200 metrov nad lesom, keď spadol do vývrtky. Z vývrtky sa už nedostal a havaroval v lese. "Piloti, ktorí nešťastie videli, odoslali koordináty svojich pozícii a jeden z nich pristál na letisku v Martine, aby mohol pomôcť pri identifikácii miesta nehody."

Organizátorov upozornil na nehodu o 13:58 tímový kapitán jedného z pilotov. Na miesto nehody vyslali lietadlo, aby presne určili polohu havarovaného vetroňa. K lietadlu sa o pár minút pripojil vrtuľník záchranného systému. Hustota lesa však ani jednej zo vzdušných záchranných jednotiek neumožnila presne určiť polohu havarovaného vetroňa. "Polícia nás neskôr informovala, že našli vrak súťažného vetroňa, a že jeho pilot bol mŕtvy. Rozhodli sme sa zrušiť letovú disciplínu štandardnej triedy pre daný deň a o našom rozhodnutí sme informovali tímových kapitánov jednotlivých zúčastnených krajín," informoval organizátor súťaže.

Leteckú nehodu vyšetruje Útvar odborného vyšetrovania leteckých nehôd a incidentov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácii SR. 31. FAI majstrovstvá sveta v bezmotorovom lietaní pokračujú v sobotu ďalším súťažným letom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu