Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Hygienik nedal súhlas, kúpalisko otvorili!

Plážové kúpalisko na Štiavničkách
Plážové kúpalisko na Štiavničkách (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrické mestské plážové kúpalisko, ktoré má v nájme a prevádzkuje firma Aqualand Slovakia, je v prevádzke od začiatku júna, ale dosiaľ bez rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici a bez schváleného prevádzkového poriadku. Upozorňuje na to vedúca odboru životného prostredia a zdravia RÚVZ Kvetoslava Koppová.

Firma Aqualand Slovakia otvorila letnú sezónu na plážovom kúpalisku bez preukázania kvality vody v jednotlivých bazénoch. Na objednávku prevádzkovateľa úrad zdravotníctva odobral v polovici júna vzorky vody zo štyroch bazénov, pričom v dvoch, vrátane detského, zistil nevyhovujúcu kvalitu vody, konkrétne prekročenie limitných hodnôt mikrobiologických ukazovateľov. Úrad zistil aj nedostatky vo vybavenosti a čistote zariadení osobnej hygieny na kúpalisku. Nedostatky prevádzkovateľ odstránil do 18. júna, čo potvrdila kontrola úradu z konca júna. Kúpalisko je naďalej v prevádzke, hoci úrad zdravotníctva rozhodnutie zatiaľ nevydal. "Rozhodnutie RÚVZ na uvedenie priestorov plážového kúpaliska do prevádzky je pred podpisom regionálneho hygienika," uviedla Koppová.

Firma Aqualand Slovakia má banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách prenajaté od mesta od októbra 2007 na 30 rokov s opciou 10 rokov za 33,19 eura ročne s tým, že mal preinvestovať do prenajatého majetku do leta tohto roka minimálne 3,32 milióna eur a investície do tejto sumy prejdú po skončení nájmu do majetku mesta formou daru. Hoci hlavný kontrolór mesta zistil viaceré, aj závažné porušenia nájomnej zmluvy, návrh nezávislého poslanca Milana Lichého na jej vypovedanie potrebnú podporu väčšiny mestských poslancov nezískal. Na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva neprešiel ani návrh nezávislej poslankyne Ľudmily Priehodovej, aby mesto dalo znalcom preveriť vykonané práce a reálnosť faktúr, ktorými nájomca dokladoval plnenie zmluvne dohodnutých investícií. Primátorovi Ivanovi Saktorovi zastupiteľstvo ešte na jeseň odporučilo dať posúdiť reálnosť faktúr znalcovi, Saktor to však nerešpektoval s odôvodnením, že znalec by bol drahý. "Myslím si, že je to v poriadku a občania mesta sa môžu tešiť, že budú mať celkom slušný plážový areál," povedal po májovom zasadnutí zastupiteľstva primátor.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú zo zákona štátny zdravotný dozor nad vodou na kúpanie na umelých aj prírodných kúpaliskách. Na prírodných kúpaliskách sa štátny zdravotný dozor vykonáva v prípadoch, kedy prírodné kúpalisko bolo záväznou vyhláškou príslušného krajského úradu vyhlásené za prírodnú kúpaciu oblasť. V zozname prírodných vôd vhodných na kúpanie bolo pre tohtoročnú sezónu zaradených na Slovensku 36 prírodných lokalít, z toho v Banskobystrickom kraji deväť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu