Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Skladanie sľubu sa zaobišlo bez trapasov

Robert Fico skladá sľub
Robert Fico skladá sľub (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vážnejšie zaváhania či lapsusy sa napriek početnej skupine nováčikov v radoch poslancov vyhli skladaniu sľubu počas úvodnej schôdze nového parlamentu. Menšie faux pas sa podarilo dosluhujúcemu podpredsedovi parlamentu Miroslavovi Čížovi, ktorý svoj verejný záväzok zabudol potvrdiť podpisom a musel sa vrátiť. Strohú jednotvárnosť procedúry narušil dlhoročný poslanec Béla Bugár (Most-Híd), keď svojou nedočkavosťou pobavil viacerých prítomných poslancov.

Niekoľkých začiatočníkov v poslaneckých laviciach zaskočili početné kamery a blesky fotoaparátov, viacerí sa nevyhli pýreniu. Zrejme najlepšiu pózu predviedla ostrieľaná poslankyňa Magda Vášaryová, ktorá v sebe nezaprela hereckú minulosť.

Najväčší potlesk si vyslúžila budúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Prvá žena na čele formujúcej sa vlády v slovenskej histórii vraj musela počkať na hlasovaciu kartu. Tá jej už v minulosti spôsobila problémy, keď v rozpore s pravidlami hlasovala aj za svoju stranícku kolegyňu a následne sa vzdala mandátu.

Na ustanovujúcu schôdzu Národnej rady meškal šéf národniarov Ján Slota, ktorý bol v minulosti známy svojou zriedkavou prítomnosťou na rokovaniach snemovne. Kontroverzný politik s charakteristickým slovníkom sa opäť nevyhol verbálnemu útoku na novinárku. Pri skladaní sľubu pôsobil nervózne, s médiami sa príliš nebavil.

Predstavitelia odchádzajúcej vlády sa zdržali akýchkoľvek prejavov nevôle z odchodu do opozície a svojim nástupcom v budúcom kabinete tlieskali rovnako intenzívne ako straníckym kolegom.

Viacerí nováčikovia i ostrieľaní matadori mali problém vrátiť sa od stolíka, kde podpisom potvrdili sľub, do poslaneckej lavice. Cestu k svojmu miestu nevedeli nájsť napríklad Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) či Oľga Nachtmanová (Smer-SD). Malé zaváhanie však nenarušilo priebeh a vážnosť v zásade monotónnej dvojhodinovej procedúry.

Poslanci napriek drobným chybičkám zvládli prvé hlasovanie, keď sa im jednohlasne podarilo schváliť hlasovací poriadok. Odchádzajúci predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vzápätí pobavil sálu výrokom, že rovnaká situácia sa už zrejme nezopakovať. Prvé hlasovanie pléna neskôr ocenil aj Bugár. "Musím povedať, že som bol príjemne prekvapený, že každý poslanec to prvé hlasovanie zvládol," povedal. Úsmevné zaváhanie pri čakaní na zloženie sľubu zdôvodnil údajnou chybou v zasadacom poriadku.

Na schôdzu, počas ktorej sa zvolení zástupcovia ľudu po jednom zaväzovali dodržiavať zákony a ústavu, si dámy zvolili elegantné kostýmy a páni prišli zväčša v tmavých oblekoch s rôznofarebnými kravatami. Viaceré z poslankýň nezabudli na vysoké opätky a efektné doplnky; dosluhujúca ministerka práce a budúca poslankyňa Viera Tomanová (Smer-SD) zaujala výraznou ružou, Vášáryová zas výrazným šperkom.

Niektorí z poslancov vraj ešte pred zložením sľubu stihli navštíviť parlamentný bufet, známy prijateľnými cenami. Jeden či dvaja sa podľa bufetárky sťažovali na údajne tvrdé pečivo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu