Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Pohode sa bude spomínať i na obete vlaňajšieho nešťastia

Zrútenie stanu na Pohode 2009
Zrútenie stanu na Pohode 2009

TRENČÍN - Na najznámejšom slovenskom festivale Pohoda v Trenčíne sa bude spomínať i na dvojicu obetí vlaňajšieho nešťastia, ktorá prišla o život pri páde veľkorozmerného stanu.

Organizátori a účastníci prehliadky, ktorá potrvá od štvrtka do soboty, si tragédiu pripomenú skladbou od Antonia Vivaldiho Štyri ročné obdobia. Po sprísnení bezpečnostných opatrení usporiadatelia veria, že na Pohode sa obdobné tragédia už nestane.

"Pred rokom sa stalo nešťastie, ktoré je súčasťou festivalovej histórie, celý náš tím si nesie vážnosť tejto udalosti v sebe. Vivaldiho Štyri ročné obdobia obsahujú v sebe smútok i radosť, nehu i vášeň, sú hudobným stelesnením všetkých podôb života. Koncert ukončíme symbolicky jeho prvou časťou - jarou," poznamenal v tlačovej správe riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Celý areál by mal v sobotu na určitý čas stíchnuť s výnimkou hlavného pódia, na ktorom Štyri ročné obdobia zahrá Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala.

Na Pohodu prídu tento rok umelci z približne troch desiatok krajín. Program počíta s dvoma stovkami predstavení, okrem koncertov sú pripravené divadelné predstavenia, filmové projekcie či debaty o povodniach, médiách alebo slovensko-maďarských vzťahoch. Medzi lákadlá má patriť britská kapela The xx, punkrocková legenda The Stranglers, kráľovná štýlu funky Sharon Jones. Zo slovenských interpretov by nemala chýbať Jana Kirschner, skupina Collegium Musicum či kapela Para.

Ešte vo štvrtok odohrá Štátna filharmónia Košice Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Počas prehliadky sa bude premietať i film Pohoda 13, ktorý mapuje festival vrátane vlaňajšej tragickej udalosti. Tvorcovia film venovali mladému mužovi a dievčine, ktorým sa stal pád stanu osudným.

Stan spadol po príchode náhlej búrky. Na mieste nešťastia prišiel o život mladý muž, v nemocnici neskôr zomrela mladá žena a mnohí ľudia sa zranili. Podľa expertov bol stan zle postavený. Údajne mal zle zaistenú plachtu, kotviace lano bolo uchytené len o stĺp, nie do zeme. Nemeckého majiteľa stanu polícia obvinila zo všeobecného ohrozenia. Ak sa jeho vina preukáže pred súdom, môže vo väzení stráviť až desať rokov.

Po nešťastí bola budúcnosť festivalu dlhší čas ohrozená. Usporiadatelia sa však napokon rozhodli pokračovať a posilniť bezpečnostné opatrenia. Dva tímy odborníkov napríklad budú kontrolovať statiku všetkých stavieb, chýbať by nemal kamerový systém či nový východ pre evakuáciu. Kapacitu festivalu obmedzili na 30.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu