Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Majiteľa stanu na Pohode usvedčujú výpovede a posudok

Zrútenie stanu na Pohode 2009
Zrútenie stanu na Pohode 2009 (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Z pádu stanu na trenčianskom festivale Pohoda polícia obvinila jeho nemeckého majiteľa. Aký bude ďalší postup voči Jakobovi B., prokuratúra nespresnila. Hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý uviedol, že obvinenie polícia vzniesla na základe svedeckých výpovedí a najmä záverov znaleckého posudku Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

K ďalšiemu postupu sa teraz odmietol vyjadriť. Nemec bol obvinený zo všeobecného ohrozenia s trestnou sadzbou štyri až desať rokov.

Veľkokapacitný stan, pod ktorým v čase pádu boli stovky ľudí, padol počas búrky v druhý deň festivalu. Vyžiadal si dve obete. “Od všetkých dodávateľov počas festivalu sme mali objednanú postavenú stavbu, za ktorú si staviteľ aj zodpovedá. Po výsledkoch vyšetrovania ťažko hovoriť o spokojnosti, od začiatku sme chceli, aby sa príčiny pádu vyšetrili. Preto sme aj požiadali o zadržanie stanu,” povedal hovorca Pohody Mário Gešvantner.

O viac ako tri týždne sa koná ďalší, štrnásty ročník Pohody napriek tomu, že osud najväčšieho slovenského hudobného festivalu bol dlho nejasný. Gešvatner povedal, že stopercentná bezpečnosť sa nedá nikdy zaručiť. Na stavbe tohtoročného stanu sa podľa jeho slov dohodli s najrenomovanejšou firmou v Európe, ktorá pochádza z Veľkej Británie. Pre všetky prípady na letisku zriadi štáb Slovenský hydrometeorologický ústav. Organizátori taktiež posilnili už tak nadštandardnú zdravotnícku pomoc a pre väčšie pohodlie návštevníkov obmedzili kapacitu festivalu na 30-tisíc ľudí.

Pohoda sa koná každoročne v júli na trenčianskom letisku. Vlani sa počas druhého dňa festivalu letiskom prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom. Otvorený stan to nevydržal a zrútil sa počas koncertu na ľudí. Neprežil to 29-ročný muž z Piešťan, hospitalizovali 40 ľudí, ďalších 56 ošetrili ambulantne. Po troch mesiacoch zraneniam podľahlo dievča z Omšenia pri Trenčíne.

Polícia mala pri vyšetrovaní k dispozícii posudok z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Znalecký posudok podľa organizátorov dokazuje, že stan nemeckých majiteľov bol zle postavený a preto spadol. Navyše stan, ktorý Nemci doviezli do Trenčína, nesmel byť po bokoch otvorený. Potvrdil tak, že vina nepadá na organizátorov, ale na staviteľa stanu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu