Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V bare zbili zákazníkov a obsluhu, potom hajlovali

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Bitkou v bare a hajlovaním na námestí sa dnes zaoberal sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici. Prokurátorka v tejto veci obžalovala Róberta D. (20) z Detvy a Jaroslava M. (30) z Banskej Bystrice.

Oba trestné činy sa stali v Banskej Bystrici ešte v roku 2005. V septembri počas Radvanského jarmoku Róbert D. s ďalšími kamarátmi o pol noci vnikli do Irish pubu, zbili zákazníkov a personál a poškodili zariadenie. Podľa svedkov útok na bar a jeho návštevníkov nasledoval po tom, ako Róbert na ulici zapáral do dvojice žien a ich spoločníka, ktorí potom zavítali do Irish pubu. Útok na návštevníkov baru totiž viedol on a správal sa ako v amoku. Poznali ho všetci svedkovia, pretože z útočníkov bol najmenší a aj medzi kamarátmi bol známy pod prezývkou Malý Robo. Sudcovi povedal, že na ten deň sa nepamätá, lebo bol opitý a vraj vypil všetko, čo mu prišlo do ruky. Nepamätal sa na to, kto s ním na bar zaútočil, ani čo vo vnútri robili. Trochu vytriezvel po zásahu policajtov, ktorí ho vraj „otrieskali o stenu“.

Jaroslav M. sa na lavici obžalovaných ocitol za trestný čin propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. V polovici novembra 2005 predpoludním na Moysesovom námestí v Banskej Bystrici mal spolu s už odsúdeným kamarátom Martinom J. predpažovať pravú ruku a volať „Heil Hitler!“. Jaroslav M. obvinenie poprel. Avšak usvedčil ho práve Martin J., ktorý nereagoval na odsudzujúci trestný rozkaz súdu, čím vinu vrátane Jaroslava priznal. Trestný čin však oznámil istý lekár z Bratislavy, ktorý bol vtedy v Banskej Bystrici na návšteve. Na súde však „hajlujúcich“ nepoznal.

Obžalobu na štyroch mladíkov prokurátorka podala za výtržnosti v Irish pube i za hajlovanie, pretože Martin J. zvaný Jugoš vystupoval v oboch skutkoch. Sudca trestným rozkazom všetkých uznal za vinných a rozhodol o trestoch. Odpor voči verdiktu nepodal Martin J. ani ďalší z útočníkov, Ján K. (28) z Predajnej. Pretože s trestným rozkazom nesúhlasili obžalovaní Malý Robo a Jaroslav M., sudca musel vytýčiť hlavné pojednávanie. V procese vystupujú Martin J. a Ján K. ako svedkovia. Obžalovaní i ich kamaráti svedkovia odmietli príslušnosť ku hnutiu skinheads. Tetovanie na vyholených hlavách a iných častiach tela označili za chybu z mladších rokov.

Hlavné pojednávanie v kauze bitka v bare a hajlovanie na námestí pokračuje v máji. Sudca predvolá štyroch svedkov, na výsluchu ktorých trvá prokurátorka i obhajoba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu