Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prokurátorka žiada vysoké tresty za brutálnu vraždu SBS-kára

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Videozáznam, na ktorom je vidieť brutálny útok na zavraždeného pracovníka bezpečnostnej služby stupavskej firmy z roku 2007, dnes premietli na Okresnom súde Bratislava 1. počas opätovného pojednávania kauzy s trojicou obžalovaných v tomto prípade.

Tibor P. (41) k videu povedal, že bezprostredne po útoku mu pomohol vstať, a išiel s ním na miesto, kde ho neskôr našli mŕtveho. „To nebol úmysel vraždiť," tvrdil obžalovaný Tibor P. a dodal, že mu bol aj po vodu. Ďalší obžalovaný Peter G. (33) poznamenal, že záznam je nekvalitný, podľa neho sa nedá spoznať, kto je kto. Tvrdil, že so záznamom sa manipulovalo, kým sa dostal na expertízu. Rovnako vypovedal aj Milan S. Podľa neho nie na nahrávke evidentne vidieť, že by na obeť útočil. Nahrávku na súde videla aj matka zabitého muža.

„Neviem, či obžalovaní trpia slepotou,“ povedala prokurátorka v záverečnej reči. Upozornila, že na nahrávke vidieť, ako jeden z útočníkov obeť udrel 18-krát tzv. roxorom, strážnik sa mu uhýbal. Nevie si vysvetliť, čo vlastne chcel obžalovaný, ak nie zabiť. Ostatní dvaja muži tam chodili, uskakovali, jeden ho kopol. Nahrávka sa končí v okamihu, keď sa útočníci dostali k videu. „Nikto z obžalovaných sa nešiel pozrieť, či poškodený žije," povedala. Taký surový útok sa podľa nej málokedy vidí. Najviac útočil Tibor P., ale ostatní dvaja sa podľa prokurátorky na tom zúčastnili. Tiborovi P. navrhla doživotie, Petrovi G. 24 rokov väzenia a Milanovi S., ktorý v minulosti ako jediný nebol trestne stíhaný, primeraný trest. Zástupkyňa matky obete žiada náhradu 100-tisíc €.

Podľa obhajcu hlavného obžalovaného nie je problematický skutok, ale jeho právna kvalifikácia. Uviedol, že skupina sa nedohodla pred činom zabiť obeť, ale vykradnúť objekt firmy. Skutok žiadal prekvalifikovať na obzvlášť závažnú lúpež. Ďalší advokát dodal, že muži si priniesli putá, počas udalosti používali ruský prízvuk a maskovali sa. Z toho podľa obhajcu vyplýva, že vedeli, že poškodený bude vypovedať na polícii, takže ho nechceli zabiť. Pre svojho klienta Petra G. žiadal trest na dolnej hranici trestnej sadzby. Tretí obhajca mal výhrady k nahrávke. Tibor P. sa ospravedlnil rodine, ale podľa neho malo ísť „len“ o krádež. Rozsudok padne ešte dnes.

Obžalovaný Milan S. žiadal na začiatku výmenu advokáta. Senátu oznámil, že stratil k svojmu obhajcovi dôveru. Tvrdil, že je nespokojný s prácou, ktorú pre neho robí. Sudca sa ho pýtal, prečo to hovorí až teraz, či ešte na minulom pojednávaní s ním bol spokojný. „Ja nechcem prieťahy, nemyslite si, ja len chcem nového advokáta,“ tvrdil Milan S. Sudca jeho žiadosti napokon nevyhovel a ponechal mu pôvodného obhajcu s odôvodnením, že na výmenu nie sú dôvody.

Krajský súd v Bratislave 4. marca na neverejnom zasadnutí zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava 1 v tomto prípade a kauzu vrátil súdu 1. stupňa, aby vo veci opätovne konal a rozhodol. Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu boli procesné pochybenia v súdnom konaní.

Okresný súd pôvodne 6. novembra 2009 vymeral Tiborovi P. doživotie,Peter G. dostal úhrnný trest 24 rokov väzenia a Milan S. (41) 21 rokov väzenia. Všetci mali byť podľa dnes už zrušeného verdiktu súdu zaradení do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň vtedy súd zaviazal obžalovaných k náhrade škody poškodeným. Všetci obžalovaní ihneď podali odvolanie.

Polícia prípad objasnila tridsaťšesť hodín po spáchaní skutku. Tibor P., Peter G. a Milan S., ktorý v minulosti pracoval v strážnej službe firmy, si podľa vyšetrovateľov o druhej nadránom v nedeľu 12. marca 2007 v aute zaparkovanom v blízkosti stupavskej firmy vyhliadli vhodný moment útoku na 55-ročného pracovníka bezpečnostnej služby počas jeho obchôdzky areálu. Prestrihli oplotenie a kovovými nástrojmi na strážnika brutálne zaútočili. Spôsobili mu rozsiahle poranenia, vrátane ťažkého poranenia hlavy, ktoré mu zapríčinilo smrť. Z firmy potom ukradli viacero vecí a tiež príručný trezor.

Telo kolegu našiel pracovník, ktorý mal obeť vystriedať v službe, ihneď to ohlásil polícii a tá začala intenzívne pátranie. Policajti urobili dvanásť obhliadok miesta činu, bola nasadená letka ministerstva vnútra i policajné psy. Aj vďaka pomoci miestnych občanov polícia postupne našla 90 percent ukradnutých vecí, vrátane predmetov použitých pri vražde strážnika, ktoré boli ukryté v okolí a v neďalekom rybníku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu