Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Bardejov zaplavilo, v Prešovskom kraji rušia vyučovanie

Záplavy v Bardejove Zobraziť galériu (12)
Záplavy v Bardejove

PREŠOV – V Prešovskom kraji vyhlásili o 11:00 mimoriadnu situáciu, velenie preberá prednosta Obvodného úradu v Prešove a odbor krízového riadenia. Rozhodli o tom na Krajskej povodňovej rade.

Potvrdil to prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Prešove Jozef Adamko. Voda zatápa mnohé obce a mestá na severnom Šariši a pod Tatrami. V priebehu dňa museli evakuovať občanov vo viacerých okresoch.

Hovorca bardejovskej radnice René Semanišin informoval, že pod vodou je časť Bardejova pozdĺž Tople. Evakuovali dve základné školy, domov dôchodcov a riešia zlú situáciu aj v jednej materskej škole. Postihnutých ľudí umiestili do nezatopených škôl. Mnohé cesty sú prejazdné iba s problémami.

V Giraltovciach v okrese Svidník zriadili pre evakuovaných náhradné priestory v Dome kultúry. Presťahovali tu dve rodiny zo zaplavených domov. V noci sa zosunula pôda na tri domy na Ulici kpt. Nálepku, aj tieto rodiny evakuovali. Teraz očakávajú prívalovú vlnu na Topli, ktorá môže zaliať ulice Bardejovskú, Prešovskú aj priemyselný park.

Hovorkyňa mesta Prešov Iveta Adamová uviedla, že na dvoch základných školách na Sídlisku III. zvážili situáciu ako vážnu a volajú rodičov, aby si prišli pre deti. Zatiaľ evakuácia nie je potrebná. Ide o ZŠ Šmeralova a Bajkalská.

Deväť stredných škôl v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja dnes zrušilo vyučovanie. Týka sa to škôl v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Poprad, Bardejov a Prešov. Informovala o tom hovorkyňa samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

V Kežmarku sú žiaci uvoľnení z vyučovania na troch školách - na Hotelovej akadémii O. Brucknera, na Strednej umeleckej škole a Strednej odbornej škole na Garbiarskej ulici. Na dvoch posledných školách sú zatopené priestory.

V Starej Ľubovni sa nevyučuje na dvoch školách, pretože žiaci majú odrezaný prístup do školy. Ide o Obchodnú akadémiu a Strednú odbornú školu na Jarmočnej ulici. Škody na majetku zatiaľ hlásené neboli.

Do školy sa nemôžu dostať ani žiaci Strednej zdravotníckej školy v Poprade. Tých, ktorí tam prišli skôr, vedenie školy poslalo domov. Ani tu zatiaľ neboli hlásené škody na majetku.

Na Hotelovej akadémii J. Andraščíka v Bardejove zrušili vyučovanie z dôvodu ohrozenia majetku vodou, ktorá sa vylieva z rieky Topľa.

Žiaci z okresov Stará Ľubovňa a Sabinov nemusia prísť na vyučovanie do Strednej priemyselnej škole stavebnej v Prešove. Podobná situácia je na Strednej umeleckej škole v Prešove, kde uvoľnili žiakov z okresu Snina. V oboch prípadoch je dôvodom bezpečná cesta domov.

Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 82 stredných škôl – 55 stredných odborných škôl, 17 gymnázií, sedem spojených škôl a tri zdravotnícke školy. Pracuje na nich takmer 4 700 zamestnancov a študuje viac ako 38 000 žiakov.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu