Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ťažká noc v Košickom kraji, vyhlásili mimoriadnu situáciu

Na zaplavenej ceste musela polícia regulovať premávku. Zobraziť galériu (4)
Na zaplavenej ceste musela polícia regulovať premávku.

KOŠICE/PREŠOV - V Košickom kraji je od polnoci vyhlásená mimoriadna situácia. Celú noc boli hasiči v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice okolie v plnom nasedení, trebišovskí pokračovali v čerpaní vody a ďalších záchranných a zabezpečovacích prácach.

„Mali sme neskutočne rušnú noc. V Perlovej doline pri Gelnici voda zobrala mostíky a lávky k domom a v domoch i chatách uviazlo niekoľko ľudí, lebo neuposlúchli výzvu, aby odišli, kým sa dá, a my sme mali veľký problém sa k nim dostať,“ povedal dôstojník spišskonovoveského operačného strediska hasičov Jozef Svetkovský. V núdzi sa ocitol manželský pár s dieťaťom, ktorý bolo treba evakuovať. Keďže sa k nemu nevedeli dostať, o pomoc požiadali letku ministerstva vnútra, no tá pre hustý porast nemohla nikde pristáť ani spustiť lano. „Nakoniec sa po nich vybrali chlapi na terénnom vozidle cez vyše hodinovú obchádzku,“ povedal Svetkovský. Cesta medzi Gelnicou a Jaklovcami je uzavretá pre vysokú hladinu a popadané stromy, do Krompách treba ťažkú techniku, aby uvoľnili upchatý priepust na ulici smerom na Plejsy, lebo nestačí odvádzať vodu.

Od utorka rána a celú noc sa nezastavili ani hasiči z Košíc a okolia. „O jednej v noci sme evakuovali osem ľudí v obci Čečejovce, v Ždani sme evakuovali desať ľudí, medzi ktorými bolo jedno štvormesačné dieťa a tehotná žena,“ informoval dnes ráno dôstojník košického operačného strediska hasičov Miroslav Betuš. Doplnil, že v Kalši boli likvidovať železný mostík, kde sa vytvorili zátarasy a prekážali v odtoku vody. Zátarasy uvoľňovali aj v Budulove na riečke Ida. Okrem toho čerpali vodu vo viacerých obciach, odpratávali z ciest popadané stromy pri obciach Jasov, Počkaj, Rudník, Nováčany, v Čermeli. „Problémy očakávame v obci Obišovce na Svinke, ktorej hladina stúpla o meter od večera do dnešného rána,“ uviedol Betuš.

Ako informoval dôstojník operačného strediska hasičov v Trebišove Ján Stropkai, „cez deň to bolo namáhavé, v noci sa situácia trošku upokojila.“ Najťažšia situácia je stále v obciach Slivník, Kuzmice, Kazimír, Michaľany, kde robí problémy spodná a povrchová voda, ako aj vyliata rieka Roňava. Vojaci pracovali na spevňovaní hrádze na Latorici, kde na niektorých miestach voda presakuje a hrádza sa mierne zosúva.

Situácia po výdatnom daždi, ktorý trval viac ako 24 hodín, je v Prešovskom kraji na niekoľkých miestach kritická.

Hasiči počas noci zasahovali v celom kraji. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Pavol Hrabčák uviedol, že ráno okolo 6:00 bola najhoršia situácia v meste Prešov, kde stále stúpa Torysa. V časti Pod Kamennou baňou pieskom a kameňom spevňujú kritické body. V noci hasiči našli mŕtve telo muža v miestnom potoku vo Vyšnej Šebastovej. V obciach Jarovnice (200) a Svinia (500) z preventívnych dôvodov evakuovali občanov z rómskych osád.

Ťažkú noc majú za sebou aj Bardejovčania, kde sa vyliala Topľa a Šipský potok. Mesto koordinovalo práce celú noc, brehy tokov pieskovali za pomoci hasičov aj vlastnej techniky. Hovorca mesta René Semanišin informoval, že nikto nebol v ohrození života, ľudí nemuseli evakuovať. Voda ráno opadla a momentálne sa situácia zlepšila, lebo prestalo pršať. Rieka Poprad ohrozovala aj salaš v Andrejovke, odkiaľ hasiči v noci sťahovali do bezpečia ovce.

Medzi Finticami a Prešovom došlo k dvom dopravným nehodám, pri ktorých vodiči skončili v zatopenej priekope. Hasiči jedného z nich zachraňovali z auta pred utopením. Posledný výjazd mali prešovskí hasiči na Vajanského ulicu v Prešove, kde pod železničným mostom uviazlo vozidlo v kaluži vody a museli ho odtiaľ ťahať. Ráno prestalo pršať, prognóza počasia je zlá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu