Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šikmý oltár opravili a narovnali

Gotickký oltár zreštaurovali za pol roka. Zobraziť galériu (4)
Gotickký oltár zreštaurovali za pol roka.

SPIŠSKÁ SOBOTA - Rekordne krátky čas trvala reštaurátorom z Levoče oprava oltára sv. Mikuláša z Kostola sv. Juraja v Poprade-Spišskej Sobote. Gotický oltár sa tímu pracovníkov podarilo opraviť za 6 mesiacov!

"Na rekonštrukcii sa podieľalo 10 ľudí," povedal vedúci ateliérov Ivan Tkáč (41). Náklady predstavovali 800-tisíc korún. Vyše 615-tisíc získala fara od nemenovanej nadácie.

Zaujímavosťou je, že krídlový oltár vyrobený v roku 1510 bol storočia postavený nakrivo. Vrchná časť sa nakláňala 2 až 3 cm doľava. Takzvané vyosenie spôsobila nerovná spodná doska. Prekvapenie čakalo reštaurátorov aj po demontáži oltára.

"Objavili sme za ním nástenné maľby. Urobili sme sondy, zafixovali a zadokumentovali sme ich. Skúmať ich budú pravdepodobne ďalšie generácie," doplnil. Rekonštrukciou sa stal oltár sv. Mikuláša viac autentickým, reštaurátori totiž obnovili pôvodné maľby, ktoré boli predtým prekryté a zároveň ho vyrovnali.

Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote, ktorého súčasťou je aj 5 vzácnych gotických oltárov, patrí k najkrajším na Slovensku. Hlavný oltár je dielom známeho Majstra Pavla z Levoče.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu