Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zháňajú peniaze na oltár

Dóm svätej Alžbety potrebuje vyše 300 miliónov Sk. Zobraziť galériu (5)
Dóm svätej Alžbety potrebuje vyše 300 miliónov Sk.

KOŠICE - V katastrofálnom stave je košický Dóm svätej Alžbety. Reštaurátori z firmy Villard bijú na poplach. Doteraz opravili časť vzácnej budovy za 80 miliónov korún. Na celkovú opravu však treba získať ešte štvornásobok tejto sumy. Mesto Košice a farnosť sv. Alžbety preto vyhlásili verejnú zbierku.

"Medená krytina strechy na bočnej lodi dómu je vo veľmi zlom stave," konštatuje reštaurátor z firmy Villard Tibor Machata. Doteraz na dóme opravili južnú fasádu, severnú vežu a svätyňu za 80 miliónov Sk. "Suma na opravu dómu sa za takmer 10 rokov navýšila o takmer 70-percent. Zdražel stavebný materiál, zmenila sa výška dane a ďalšie položky," dodal T. Machata.

Historikov trápi aj zničený neskorogotický krídlový oltár Navštívenia Panny Márie z roku 1516. Na niektorých miestach z neho vypadávajú kusy výplne, na plastikách sú zničené oči i pery. "Oslovili sme viaceré veľké firmy a inštitúcie, aby nám pomohli. Zároveň sme vyhlásili zbierku s názvom Perly Gotickej cesty, ktorej výťažok chceme použiť na rekonštrukciu dómu," povedal správca farských budov farnosti sv. Alžbety Ján Kožuško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu