Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Unikátna skrížená transplantácia v Rooseveltovej nemocnici v Banskej

Miriam Sihelská dostala obličku od Ján  Škreka. Zobraziť galériu (4)
Miriam Sihelská dostala obličku od Ján Škreka.

BANSKÁ BYSTRICA - Dva manželské páry spojila choroba, ale aj ochota pomôcť. Vďaka unikátnej, tzv. skríženej transplantácii obličiek, majú ženy z Handlovej a Banskej Štiavnice novú obličku a ich život sa od utorka zmenil. Ján Škreko (54) daroval svoju obličku Miriam Sihelskej (33) a Štefan Sihelský (35) zase Marcele Škrekovej (54).

Odvážnu transplantáciu uskutočnili ako prví na Slovensku špecialisti v Rooseveltovej nemocnici. Manželské páry sa spoznali len tri týždne pred transplantáciou, dnes sa však cítia ako rodina.

Počas mimoriadne náročnej sedemhodinovej operácie obom mužom odobrali ľavú obličku, aby ju vzápätí transplantovali do bedrovej oblasti manželiek z druhého páru. "Boli to štyri veľké operácie za sebou v dvoch susediacich operačných sálach. Pacientky sa cítia veľmi dobre, nenastali žiadne komplikácie," uviedol vedúci chirurg transplantačného centra František Hampl. Obom ženám, odkázaným 5 a 12 rokov na dialýzu, sa úplne zmenil život. "Od deviatich rokov som mala problémy s obličkami," povedala Marcela Škreková z Banskej Štiavnice. "Doteraz to nebol život, odporúčam všetkým, aby našli odvahu a skúsili to," doplnila matka dvoch malých detí Miriam Sihelská z Handlovej.

Ešte tri týždne pred operáciou sa manželské páry vôbec nepoznali. Stretli sa náhodou pri jednom z vyšetrení. "Tým, že sme vzájomne manželkám darovali obličky, sme sa stali rodinami a sme šťastní, že sa to podarilo," hovorí Ján Škreko. Rovnako nadšený je i Štefan Sihelský. "Neváhali sme ani chvíľu, či operáciu podstúpiť."

Oblička by mala vydržať asi 16 rokov. S vyhľadávaním dvojíc vhodných na skríženú transplantáciu začala vedúca lekárka z transplantačného centra Eva Lacková pred pol druha rokom. Tieto dva páry objavila v decembri, ďalších šesť hľadá vhodný proťajšok. Operáciu, ktorá stojí 135 000, zaplatí poisťovňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu