Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MS chce opäť posilniť Najvyšší súd a Súdnu radu

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti chce opäť posilniť právomoci Najvyššieho súdu a Súdnej rady, na čele ktorých v súčasnosti stojí exminister spravodlivosti Štefan Harabin.

Na plánované zmeny v zákone o sudcoch a prísediacich, ktoré sú zverejnené v pripomienkovom konaní, upozornil internetový portál Etrend.sk.

Portál napísal, že novela bola pôvodne zverejnená v pripomienkovom konaní v pondelok, neskôr ju však ministerstvo stiahlo. Portál tiež tvrdil, že navrhované zmeny presunú moc nad justíciou z ministerstva na Najvyšší súd a Súdnu radu a Harabinovi umožnia rozhodovať o personálnom obsadení kľúčových postov na súdoch.

Súčasná vláda zrejme zákonnú normu do júnových parlamentných volieb schváliť nestihne. Zaoberať by sa tak ňou mala zrejme až nová vláda a nový parlament. O zmeny v zákone o sudcoch a prísediacich sa Petríková pokúšala už skôr. Vládna koalícia však návrh novely vzala späť z Národnej rady.

Harabin ešte vo funkcii člena vlády navrhol presunúť niektoré právomoci ministerstva spravodlivosti na Súdnu radu a Najvyšší súd začiatkom minulého roka. Neskôr vyhral konkurz na post šéfa Najvyššieho súdu, ktorý je zároveň predsedom Súdnej rady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu