Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žilinská DÚ podala podnet na Kaníka pre voľby 2002

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Predseda Krajskej rady Demokratickej únie v Žiline a Okresnej rady DÚ v Ružomberku Peter Lajda dnes podal na bratislavskú krajskú prokuratúru podnet pre podozrenie, že Ľudovít Kaník ako predseda Demokratickej strany (DS) spáchal trestný čin marenia volieb.

Ako Lajda vysvetľuje v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA, v roku 2002 kandidoval na kandidátke DS ako nezávislý na základe dohody medzi DÚ a DS. Na kampaň prispieval aj z vlastných peňazí. Kaník však tesne pred voľbami zrušil účasť kandidátky DS vo voľbách a to aj napriek tomu, že k takému kroku nemal súhlas kandidátov ani kompetentných orgánov strany.

"Tým som bol poškodený vo svojom aktívnom volebnom práve byť volený a domnievam sa, že spomenuté konanie pána Kaníka by mohlo naplniť znaky trestného činu marenia priebehu volieb," uvádza Lajda. Podľa jeho názoru je potrebné preskúmať, či Kaník nekonal v rozpore so zákonom, pretože prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na jeho osobu sa doposiaľ nič nevyriešilo.

"Príčinu vidím v tom, že Ľ. Kaník sa vyhýba súdu a cez svojho advokáta tvrdí, že dohodu s DÚ z roku 2002, na základe ktorej sa sformovala a financovala kandidátka DS do volieb, považoval od počiatku za neplatnú," dodáva Lajda. Má podozrenie, či nešlo zo strany Kaníka o "naplánovaný podvod, ktorým chcel DÚ a ňou navrhovaných kandidátov uviesť do omylu, a tak získať významnú a lukratívnu funkciu ministra".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu