Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

ÚS: Limity na počty externistov sú protiústavné

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Pre vysoké školy už nebudú platiť limity na počty prijatých diaľkových študentov. Ústavný súd dnes rozhodol, že obmedzenie je protiústavné.

Opatrenia vysokoškolskej novely z roku 2007 napadla skupina poslancov, podľa ktorých limity na počty externistov obmedzovali súkromné vysoké školy závislé najmä od výberu školného. Vysoké školy mohli doteraz na diaľkové štúdium prijať len toľko záujemcov ako na denné. V opačnom prípade by prišli o právo poskytovať magisterské štúdium.

Obmedzenie počtu diaľkových študentov v závislosti od denných zasiahlo podľa poslancov najmä súkromné vysoké školy, keďže výrazne obmedzilo ich finančné zdroje. Zatiaľ čo hlavným zdrojom financovania verejných vysokých škôl sú štátne dotácie, súkromné školy môžu, ale nemusia dostať príspevok od štátu. Výška ministerskej podpory pre žiadateľov z radov súkromných škôl je pritom neporovnateľne nižšia oproti dotácii pre verejné vysoké školy. Hlavným zdrojom príjmov súkromných univerzít sú tak v prvom rade príspevky od študentov.

Na Slovensku sú dve desiatky verejných, desať súkromných a tri štátne vysoké školy, na ktorých študuje zhruba 200.000 študentov. Väčšina poslucháčov súkromných vysokých škôl na rozdiel od verejných univerzít študuje diaľkovo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu