Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poplatky za predĺženie štúdia nie sú v rozpore s ústavou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Časť vysokoškolákov bude aj naďalej platiť školné za zmenený študijný odbor, predĺženie štúdia či súbežné štúdium dvoch programov. Ústavný súd dnes rozhodol, že výber poplatkov nie je v rozpore s ústavou. Opatrenia novely vysokoškolského zákona z roku 2007 napadla predvlani na Ústavnom súde skupina opozičných poslancov.

Časti zákona označili za retroaktívne, keďže sa dotkli aj študentov, ktorí vysokoškolské štúdium začali pred prijatím novely.

Vysoké školy tak môžu naďalej vyberať poplatky za prekročenie takzvanej štandardnej dĺžky štúdia či paralelné štúdium dvoch programov aj od vysokoškolákov, ktorí boli prijatí pred účinnosťou zákona. Platiť tiež budú študenti, ktorí zmenili svoj študijný odbor. Ústavný súd odmietol, že by v ich prípade išlo o nepovolenú retroaktivitu.

Opoziční poslanci sa v minulosti obrátili na Ústavný súd aj pre spoplatnenie externého štúdia; prekážali im limity na počty diaľkových študentov či údajná diskriminácia časti externistov, keďže školy spoplatňovali iba vybrané diaľkové štúdium. Výber školného napadli na súdoch aj viacerí vysokoškoláci.

Poslanci pôvodne napadli aj podmienku ročnej odbornej praxe v zdravotníckych zariadeniach na prijatie na magisterské štúdium v zdravotníckych odboroch. Túto časť podania však neskôr stiahli, keďže Národná rada zákon zmenila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu